Bøger / skønlitteratur / roman

Askedage


Beskrivelse


Louise er kørt træt i sit liv og rejser til Tyskland for at finde den skat, hendes oldemor Olga begravede ved en sø, inden hun flygtede med sin løjtnant i 1945. For begge kvinder handler det om at sige nej i tide.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 5. apr. 2019

I 1945 rejser tyske Olga fra det brændte gods, hvor hun var malkepige. Ved søen har hun efterladt en skat. Mange år senere er hendes oldebarn Louise træt af hverdagen og forlader hjemmet for at finde Olgas skat. En roman om viljestærke kvinder og krigens sidste dage, skrevet til et bredt publikum.

Olga bliver forfremmet fra malkepige til fodermester, for efterhånden er der ingen mænd tilbage til at passe landbruget, de fleste er involveret i krigen. Den unge løjtnant Wolf kommer forbi med sine kys og lover bedre tider i Lange Strasse, når det hele snart er overstået. Sammen rejser de op gennem Tyskland mod kysten. I Danmark, mange år senere, er oldebarnet Louise træt af sin mand og sit liv, og med Olgas pistol i tasken tager hun afsted for at finde det, Olga har begravet ved en sø. Det er er både en historie om krigens afmatning, trætte soldater og om hvordan kvinder må finde styrken til at stå imod og sige nej.

Fin lille roman, velskrevet i et på samme tid beskrivende og ret stramt sprog med en undertone af tør humor. Man får et godt indtryk af de to kvinder og de vilkår, de hver især lever under, men Olgas historie fylder absolut mest.

Læsere af Birthe Blønd, Ester Bock og Grete Stenbæk Jensen vil også synes om denne. Peter Hoves BlindgængerSvovlregn er et sammenligneligt kvindeportræt fra krigens tid. Forfatterens Svovlregn udspiller sig også i krigens sidste dage og har 3 soldater som hovedpersonerLæsere af Birthe Blønd, Ester Bock og Grete Stenbæk Jensen vil også synes om denne. Peter Hoves Blindgænger er et sammenligneligt kvindeportræt fra krigens tid. Forfatterens udspiller sig også i krigens sidste dage og har 3 soldater som hovedpersoner.