Bøger / faglitteratur

At være dødelig : om livsforlængelse og livskvalitet


Beskrivelse


På baggrund af patienthistorier og erfaringer fra egen familie debatterer kirurgen terminale patienters livskvalitet, og om den er i højsædet set i lyset af lægernes medicinske prioriteringer.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. jan. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 22. jan. 2016

En opsang til alle dødelige, som tør kikke døden i øjnene, og som tænker over, hvordan den sidste fase i livet skal forløbe.

Atul Gawande er professor på Harvard Medical School og kirurg, og storsælgende forfatter til denne bog. Som kirurg har han mødt, snakket med og behandlet mange terminale patienter. Det er disse patienters og sin egen fars sygdomshistorie han fortæller, mens han reflekterer over lægevidenskabens og plejesektorens rolle i livet tæt på døden. Han mener fx, at ældre på plejehjem ofte prioriterer uafhængighed over tryghed og sikkerhed, og han sætter spørgsmålstegn ved lægers behandling af terminale patienter på bekostning af livskvalitet.

Hvad vil det sige at være dødelig i dag? Hvordan kan vi leve indtil vi dør og få en værdig død? Gawande blæser til debat om medicinske prioriteringer og livskvalitet i den terminale fase i livet, som ofte er et medicinsk anliggende med et grumt forløb. De meget personlige og indlevende fortalte patienthistorier løfter bogen op på et niveau højt over ren og skær debat, og af samme grund taler den til både plejere/behandlere og den enkelte dødelige. Man kan godt abstrahere fra forskelle i amerikansk og dansk sundhedsvæsen: de etiske overvejelser og dilemmaer er i sin essens ens.

Den fortrolige død handler om vores egen personlige død og inviterer til at tænke over døden som virkelighed i vort liv.


litteratursiden.dk

d. 8. mar. 2016

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 8. mar. 2016

En erfaren læge tackler et tabuemne med indsigt og finfølelse. En væsentlig bog for sundhedspersonale, terminalt syge og deres pårørende - og for alle os andre. Forfatteren Atul Gawande er en amerikan...


Ugeskrift for læger [online]

d. 5. sep. 2016

af

af

Mogens Grønvold

d. 5. sep. 2016


Politiken

d. 30. jan. 2016

af

af

Svend Brinkmann

d. 30. jan. 2016


Kristeligt dagblad

d. 6. feb. 2016

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 6. feb. 2016


Weekendavisen

d. 19. feb. 2016

af

af

Leonora Christina Skov

d. 19. feb. 2016


Sygeplejersken

Årg. 116, nr. 9 (2016)

af

af

Jorit Tellervo

Årg. 116, nr. 9 (2016)