Bøger / faglitteratur / opskrifter

Athos kuren : munkene, maden og det gode helbred


Beskrivelse


Pga. en undersøgelse om sammenhængen mellem færre kræfttilfælde og daglig kost hos munkene på den græske halvø Athos, beskriver forfatteren øen samt munkenes leve- og spisevaner. Med sunde og varierede opskrifter.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2009

af

af

Conni Boll Christensen

d. 27. okt. 2009

Livsstilsbog mod kræft baseret på opskrifter, spisevaner og levevis fra Athos, som er et munkesamfund i Grækenland.

Restauratøren og speciallægen Stig Ekkert, som i mange år har forsket i sammenhængen mellem kost og kræft, læste om en undersøgelse af munke, der ikke får kræft på grund af deres kost. Han besluttede sig for at besøge Athos, som har særstatus i EU. Her bor 2.000 munke, som hvert år får besøg af 50.000 mandlige pilgrimme, kvinder har nemlig ikke adgang. Bogens første 70 sider handler om stedets historie, munkenes daglige liv og madfilosofi. Desuden fortæller forfatteren om kræftundersøgelsen og lidt om forskellige teorier om årsager til kræft. Så følger opskrifterne, hvor hovedprincipperne er at bruge olivenolie, fisk, skal- og bløddyr, bælgfrugter og mange friske og fiberrige grønsager i stedet for kød samt ikke mindst at tilsætte frisk citron og krydderurter til sidst, uden at de koger med. Opskrifterne er lette at følge. Levende og interessant beskrivelse af stedet og maden, som måske kan forhindre kræft.

Der findes en del andre bøger om superfood og mad som mirakelmedicin. Munkerepublikken Athos er beskrevet i bøger om pilgrimsrejser og i en del artikler.

Forfatteren understreger, at bogen ikke er en opskrift på en mirakelkur, men et forslag til at nedsætte risikoen for kræft. Interessant for lånere, der gerne læser om Athos og munkenes liv i klostrene med både lange messer, god mad og enkelte fornøjelser. Flot bog med sunde opskrifter uden kød.