Bøger / faglitteratur / biografier

Axel Axgil : kampen for kærligheden


Beskrivelse


Axel Axgil (1915-2011) beretter om sit, til tider svære, liv som homoseksuel. Han opretter Forbundet af 1948, som virker for anerkendelse og bedre vilkår for homoseksuelle. I 1989 indføres i Danmark en ny lov, som gør det muligt for Axel Axgil at indgå registreret partnerskab med sin ven gennem 40 år, som det første par i verden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2012

af

af

Mette Fersum

d. 19. sep. 2012

Bogen er et portræt af Axel Axgil og hans liv som homoseksuel.

Journalisten Bjarne Lundis har interviewet Axel Axgil i en alder af 95 år og skrevet et portræt om hans liv som "homopioner". Han indleder bogen med at beskrive, at A.A. stadig som 95-årig er seksuelt aktiv sammen med yngre mænd. Fra tidlig barndom fornemmede han, at han var homoseksuel med stærke seksuelle drifter. Hele hans liv beskrives, fra han får at vide, at han er adopteret, hans tidlige interesse for andre mænd, hans store engagement i at give de homoseksuelle en stemme i samfundet, og hans planer om at lave en særlig forening kun for homoseksuelle i 1948. Gennem bogen beskrives det, hvordan han både er idealist og forretningsmand, hvor han sælger pornografiske billeder og blade til andre homoseksuelle mænd, og laver trykkeri m.m. Han bliver kendt i medierne, og bliver et kendt "bøsseikon" i Danmark. Ligeledes beskrives de mange dilemmaer, der er ved at være homoseksuel. Et sted i bogen beskriver han, hvor svært det var, at man i Danmark sammenlignede homoseksualitet med pædofili, og at den seksuelle lavalder var 18 år. I 1989 indgik han og hans partner som det første homoseksuelle par et registreret partnerskab på Københavns Rådhus. Han dør i 2011.

Portrættet kan måske sammenlignes med Out! : om Dansk Tennis Club og tennisspilleren Leif Rovsing, 2012, som handler om homoseksualitet.

En portræt af en frontkæmper. Den giver et indblik i homoseksuelles vilkår i samfundet fra ca. 1930-2011.