Bøger / faglitteratur / bagebøger

Bag brødet : dansk brød og bagning gennem 6.000 år


Beskrivelse


Man kan selv bage sig igennem historien fra de første bønders emmerbrød 3.700 før vor tidsregning, over Egtvedpigens æbleciderbrød og middelalderens skonrogger af rugsigtebrød til Madam Mangors første wienerbrød i form af tekage.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2011

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 19. okt. 2011

Bogen henvender sig især til bagelystne lånere med en kulturhistorisk interesse, men kan med fordel formidles til alle, der bager brød. Fin forside med vægt på det historiske og rustikke vil være med til at formidle bogen.

Forfatteren er tidligere museumsinspektør på Københavns Museum og har skrevet flere bøger om middelalder- og renæssancemad. Den flertydige titel giver et godt billede af bogen, der både går bagom brødets kulturhistorie og giver opskrifter til selv at gå i gang med bagningen. Kort sagt kan man med denne bog i hånden bage sig gennem danmarkshistorien, og samtidig blive klogere på de forskellige tiders bagehistorie. Vi bevæger os kronologisk frem fra stenalderens emmerbrød over jernalder, vikingetid, middelalder, renæssance, guldalder og frem til industrialiseringen, hvor man finder den største koncentration af opskrifter. Hvert afsnit rummer både historisk baggrundsviden og opskrifter. Bagerst i bogen findes litteraturliste og en forklarende liste over forskellige brødtyper omtalt i bogen. Bogen er illustreret med fotos af de enkelte brød.

Den noget ældre Brød og kager : træk af spisevanernes historie kommer også fint omkring brødets kulturhistorie, men i et bredere europæisk perspektiv og uden opskrifter. Jeg er ikke stødt på andre udgivelser, der på denne måde kombinerer det danske brøds kulturhistorie med bageopskrifter.

Fin bog om det danske brøds kulturhistorie, ledsaget af opskrifter med indbydende illustrationer.


Berlingske tidende

d. 9. dec. 2011

af

af

Jørgen Johansen

d. 9. dec. 2011