Bøger / faglitteratur / biografier

Bag fjendens linjer : Thomas Sneum - dansk mesterspion under anden verdenskrig


Beskrivelse


Thomas Sneum (f. 1917) var dansk flyveofficer og spion for englænderne under Anden Verdenskrig. Englands efterretningstjeneste anså ham for at være blandt de vigtigste spioner under krigen, alligevel mødte han stærk mistro fra det hjemlige politi og i efterretningskredse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 18. maj 2009

For alle besættelsesinteresserede.

Sneum (TS) var dansk flyveofficer og engelsk spion under 2. verdenskrig. Hans største bedrift var spionagen mod en tysk radarinstallation på Fanø. Herudover kom han fx på sporet af tidlige tyske planer om en atombombe og var involveret i spillet om de hemmelige V-1 bomber. Hans halsbrækkende flugt i et gammelt fly over Nordsøen juni 1941 står som en legende, der af Ken Follet blev lagt til grund for romanen London kalder. TS's historie er her sat på tryk af Ryan i en sand pageturner af en røverhistorie efter en række interviews lige inden hans død 2007. Den stiller andre tilsvarende agenter fx Michael Rottbøll i skygge og SOE's danske ledelse bl.a. FE's senere chef H.M. Lunding under anklage. Ryan er tydeligt fascineret af TS, og bogen er ofte bygget op i efterkonstrueret dialog, hvor TS primært gennem egne øjne står som superagent og skørtejæger, der fandenivoldsk overlevede alle agentlivets farer og en truende henrettelse som dobbeltagent pga. rivalisering mellem det engelske SIS og SOE.

Velskrevne erindringer fra besættelsen der i bred underholdende stil også vil tiltale læsere af fx Virkelighedens verden.

En spændende journalistisk opbygget bog om en af besættelsens legendariske skikkelser - den rebelske Thomas Sneum, der holdt ved, hvor James Bond slap og på højst udisciplineret vis tjente fædrelandet og den allierede sag som hårdkogt agent samtidigt med, at han som damernes ven dyrkede det frie mandfolkeliv fra seng til seng.


Berlingske tidende

d. 5. juni 2009

af

af

Bent Blüdnikow

d. 5. juni 2009


Weekendavisen

d. 15. maj 2009

af

af

Tom Buk-Swienty

d. 15. maj 2009


Flyvehistorisk tidsskrift

2009, nr. 3

af

af

Carsten Jørgensen

2009, nr. 3


Flyv

Årg. 82, nr. 12 (2009)

af

Årg. 82, nr. 12 (2009)