Bøger / faglitteratur / erindringer

Barn og ung i Tyskland 1926 til 1945


Beskrivelse


Wilhelm Runz (f. 1926) vokser op i Kiel i årene efter nazisternes magtovertagelse. Han oplever hvordan den jødiske genbofamilie forsvinder, hvordan skomagerens evnesvage datter bliver hentet, og selv bliver han medlem af Hitlerjugend og gør senere i krigen tjeneste på skoleskibet Hansa.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 1. sep. 2015

Hvordan var det at vokse op i Tyskland under Hitlers rædselsregime? Wilhjelm Runz gjorde det, og han fortæller her historien i et stille tonefald, som henvender sig bredt til biografilæsere.

Wilhelm Runz blev født i Kiel i 1926. Han havde en upåfaldende opvækst hvor den svage forskel på, hvordan forældrene håndterede den politiske virkelighed ikke ødelagde fornemmelsen af nærhed. Wilhelm affinder sig med medlemskabet af Hitlerjugend og da han som 17-årig konfronteres med kravet om militærtjeneste finder han sin plads som officersaspirant i den tyske flåde, og det er her han oplever både den stille besættelse af Danmark og den nærmest dommedagsagtige opløsning af Det 3. Rige.

Runz er en god fortæller. Han mestrer dialogen og bruger den til at skabe autencitet, og han er samtidig i stand til at fange det helt store i en stille bemærkning. Runz er et sympatisk menneske, der giver os et godt indtryk af, hvor vanskeligt det må have været for ganske almindelige anstændige mennesker at bevare deres integritet under rabiate forhold. Runz er ukendt i offentligheden, men der har været en række udsendelser med ham i radio 24/7, så måske kan det sikre bogen en lille del af den udbredelse, den fortjener.

Hitlers Tyskland giver en samlet fremstilling af perioden, men den mangler Runz' personlighed.