Bøger / faglitteratur

Barndommens land : Danmarkshistorie i børnehøjde


Beskrivelse


Gennem en række temaer, såsom skolegang, fritid, arbejde, kønsroller, sundhed mm., fortælles om børns opvækstvilkår gennem de sidste 200 år, og om hvordan barndommen som social konstruktion har været under forandring.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 6. nov. 2013

For læseren, der er interesseret i historie og kulturhistorie. Velegnet til skoleopgaver og som coffee-table-bog.

Helle Juhl, der bl.a. har skrevet en anden lignende, flot billedkrønike Der var så dejligt ude på landet, 2010, vinkler her i ord og fotos danmarkshistorien vellykket i børnehøjde. Værket indledes med en nyttig gennemgang af det 19. og 20. århundredes syn på det at være barn. Herefter følger en række tematiske afsnit, hvor børn er i fokus gennem fotos og erindringer. Under overskriften "Velkommen til verden" er der fx fokus på fødsler, levevilkår, boligforhold, sutter og søvn. Temaafsnittene brydes af en række erindringer, hvor fx børnebogsforfatteren Louis Jensen fortæller om sin barndom i "Det tabte paradis", Jacob Riising erindrer under overskriften "En dreng med krudt i røven" og Margrethe Brun Hansen fortæller om "Duften af asfalt og henkogt frugt". For erindringer kalder som bedst på alle sanser, og her er fx erindringer om "Gadens mikrofællesskab" og om "Angst, straf og belønning". De mange fotos fængsler, fx et foto fra 1905 af 2 konfirmander i jakke og vest, med kasket, paraply, og med ild i cigaren.

En anden billedkrønike er fx Barndommens land : århundredets børn i billeder, andre kulturhistoriske erindringsbøger, hvor fotos er bærende er fx Helle Juhls Der var så dejligt ude på landet eller Sommerglæder : en billedkrønike om danskernes første feriedage.

Flot billedkrønike med læsere på alle biblioteker.


litteratursiden.dk

d. 25. mar. 2014

af

af

Mie Henriksen

d. 25. mar. 2014

Med kig i private fotoalbums og barndomsberetninger fra såvel kendte som ukendte skrives socialhistorie i øjenhøjde. Med god sans for levende historiefortælling gør forfatter og kulturhistorisk formid...


Politiken

d. 12. dec. 2013

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 12. dec. 2013


Weekendavisen

d. 27. dec. 2013

af

af

Anne Knudsen

d. 27. dec. 2013


Kristeligt dagblad

d. 4. jan. 2014

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 4. jan. 2014Informationer og udgaver