Bøger / faglitteratur / bibliografier

Barrison feberen : historien om Sisters Barrison - det dansk-amerikanske popfænomen, der rystede 1890'ernes europæiske storbyer og udfordrede synet på køn, krop og moral


Beskrivelse


Om de fem dansk-amerikanske søstre der satte fokus på kvindefrigørelse og udfordrede kønsmoralen i 1890'ernes Europa med deres på én gang seksuelt æggende og uskyldige dansenumre, samt om den europæiske forlystelsesindustri på tærsklen til det 20. århundrede.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 2020

af

af

Louise Urban Andersen

d. 2. juni 2020

De dansk-amerikanske Barrison-søstre satte fokus på og udfordrede kønsmoralen i slutningen af 1800-tallet. Velskrevet bog, der kan læses af alle med historisk interesse for køn, krop og moral.

Indledningen skitserer skiftet fra land til by lige før år 1900. Med industrialiseringen følger fritidslivet, og bl.a. kan man opleve Barrison-søstrene i Paris, hvor de bliver en verdenssucces med deres udfordring af tidens kønsmoral. Vi følger deres danske opvækst, hvorefter de rejser med familien til Amerika. Søstrene optræder som scenebørn og får anarkisten Fleron som manager. Det får dem til Paris i 1890'erne, hvor de vækker begejstring og forargelse, og i Danmark bliver de forbudt pga. deres provokerende optrædener. Bogen afsluttes med minibiografier.

Bogen giver et fremragende tidsbillede og er særdeles velskrevet, ligesom researchen er omfattende. Indeholder talrige fotos af søstrene og illustrationer fra samtiden, bl.a. plakater og malerier af Toulouse-Lautrec og Cheret.

Der findes ingen bøger på dansk om Barrison-søstrene, men om kulturen i København i samme periode findes fx DrømmetidSangerindeuvæsenet og særligt om de danske syngepiger SangerindeuvæsenetDer findes ingen bøger på dansk om Barrison-søstrene, men om kulturen i København i samme periode findes fx Drømmetid og særligt om de danske syngepiger .


litteratursiden.dk

d. 22. juni 2021

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 22. juni 2021

Årets historiske bog er en velskrevet og velresearchet bog om en perioden med fokus på europæisk kulturliv og begyndende kvindefrigørelse. I slutningen af det 19. århundrede blomstrer fritidsindustri...


Berlingske tidende

d. 7. mar. 2020

af

af

Bent Blüdnikow

d. 7. mar. 2020


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 225 (2020)

af

af

Susanne Geisler

Nr. 225 (2020)


Personalhistorisk tidsskrift

2021

af

af

Torben Albret Kristensen

2021