Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Baskervilles hund


Beskrivelse


Sherlock Holmes undersøger, om det var en spøgelseshund, der skræmte den velhavende Sir Charles til døde, eller om der var tale om en forbrydelse.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. jan. 2006

af

af

Bo Knudsen

d. 3. jan. 2006

Denne ægte krimi-klassiker fra 1902 er den mest kendte af historierne om Sherlock Holmes. Både krimimysteriet, den arrogante detektivs geniale iagttagelser og beskrivelserne af livet i England omkring forrige århundredskifte gør det til fornøjelig læsning. Uhygge er der faktisk ikke så meget af, selvom Baskervilles hund vel for de fleste står som indbegrebet af uhygge. I 1982 kom bogen i serien Gyldendals udødelige, og det er denne bog, der er genoptrykt her. Samme forside, oversat af Ellen Kirk og med s/h ill. af Robert Jensen. En udmærket udgave der kan læses fra ca. 12-13 år. Og selvom det ikke er den mest børneegnede klassiker, synes jeg det er fint, at nutidens børn præsenteres for Sherlock Holmes, som den inspirationskilde han jo har været for krimier gennem tiden. Den nye udgave virker ikke særlig solid, med limet ryg og meget tyndt papir. Ærgerligt, for papiret i udgaven fra 1982 (det ex. jeg har i hånden) er meget brunt og misfarvet og ikke særligt indbydende. For relativt nyligt er bogen udgivet i mere forkortede udgaver, forlaget Sesam (2002/49) og forlaget Flachs (2001/23), to bøger der også er udmærkede for aldersgruppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Esther Andersen

d. 19. dec. 2018

Conan Doyles velkendte kriminalroman bearbejdet af Else Schiøler. Sammenlignet med ældre udgaver har det været en fordel at få de knudrede og tunge sætningskonstruktioner ændret til et mere mundret og moderne sprog, især da det er gennemført uden at ændre handling og stemning. Omfangsmæssigt er der ikke tale om store forskelle, men denne udgave er forsynet med mange illustrationer, sikkert for at lette tilegnelsen, dog kunne man have ønsket, at disse illustrationer i højere grad havde understøttet den victorianske atmosfære. Bogen vil med fordel også kunne indkøbes til voksne læseretarderede.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Agnete Elkjær Laursen

d. 19. dec. 2018

Else Sciøler har nu oversat og bearbejdet den af unge og ældre meget afholdte gyser. Det er blevet en helt igennem vellykket udgave. Stemningen og spændingen er bevaret. Sproget er enkelt med korte sætninger, og alt for svære ord er undgået eller forklaret. Der er ingen tvivl om, at den vil blive slidt til laser af børn og voksne, hvis læsestandpunkt blot nogenlunde svarer til det normale for 5. klasse. Typografien er fin, hvorimod tegningerne af Secher er ret kedelige og intetsigende. Anbefales til udlån og til klassesæt for 6.-7. læseklasse og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. okt. 2002

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 31. okt. 2002

Den klassiske Sherlock Holmes-fortælling foreligger her i en let forkortet og læsemæssigt bearbejdet udgave. Sir Charles Baskervilles død på Dartmoor-heden sætter mesterdetektiven og hans hjælper på en vanskelig opgave. Ingredienserne er en gammel forbandelse over familien Baskerville, en søn af familiens sorte får, et butlerpar, der optræder mystisk, et søskendepar med en speciel adfærd samt lokale beboere. Efter en række spændende hændelser afslører Sherlock Holmes sammenhængen i det hele og redder i sidste øjeblik Sir Henry Baskerville fra den enorme hund, der er blevet pudset på ham af forbryderen. Det er også i denne udgave en elementært spændende fortælling, der ud over plottet giver et vist indblik i den Victorianske tidsalder. Bogen, der vil være en udmærket introduktion til forfatterskabet, kan selvlæses fra 5.-6. kl. Fortællingen findes i forskellige former, bl.a. i serien < k> Klassiske historier < k >, Flachs, 2001, men der er stor forskel på de to titlers tilsnit. Den kan primært anvendes til selvstændig læsning fra 5.-6. kl., og kan desuden indgå i et læsesæt fra samme klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. okt. 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 31. okt. 2002

Væsentligt opstrammet og bearbejdet version af en af de mest kendte Sherlock Holmes historier, hvor Holmes og Dr. Watson, der fortæller historien, løser mysteriet på Dartmoor-heden. Sir Charles Baskerville findes dræbt, og der er spor af en stor hund ved gerningsstedet. Den nærmeste arving til godset, sir Henry Baskerville, efterstræbes på livet, og får hjælp af mesterdetektiven og Watson. Historien fungerer fint. Der bruges megen dialog og der er megen beskrivelse af handling, men ikke så meget miljøbeskrivelse, som i originalen, og der er heller ikke så meget specifikt der indikerer gamle dage, som i originalen. Sproget virker nutidigt og ligefremt, uden at være specielt letlæst. Den megen dialog og action skal dog holde læsere fra 12 år fast. Bogen kan også bruges til læsetræning af øvede unge og voksne der har brug for en overskuelig tekst. Forside med uhyggeligt stemningsfyldt billede af flygtende mand på heden i tåge og hunden bag ham, dækker fint bogen. Bagsideteksten virker måske en anelse forvirrende, først i tredje sidste linje nævnes Sherlock Holmes.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2001

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 4. maj 2001

Denne genfortælling af Conan Doyles Baskervilles Hund er nu kommet i serien Klassiske historier. Det er en Dorling Kindersley-produktion, og bogen er opbygget på samme måde som de andre i serien. Den kan læses fra 7. klasse. Først er der en kort indledning, der omtaler, hvordan Doyle har formået at tryllebinde sine læsere med sine Holmes-eventyr. Derefter er der et dobbeltopslag, som i tekst og billeder ultrakort gennemgår, hvordan en detektiv har arbejdet fra middelalderen og til i dag. Så følger i otte kapitler selve den uhyggelige historie om den forfærdelige hund på den sagnomspundne hede i Dartmoor. Til slut er ordet er lagt i munden på Sherlock Holmes, der i kapitlet "Et tilbageblik" forklarer Watson hele sammenhængen. Bogen sluttes med et dobbeltopslag om de to berømte herrer fortalt i tekst og billeder. Selve historien er en del forkortet, men der er lagt vægt på, at det skal være nemt at danne sig et indtryk af Holmes og Watson og deres arbejdsmetoder, miljøet og den tid, historien foregår i. Alt dette er lykkedes. Historien er illustreret dels med tegninger i mørke farver, der understreger uhyggen, og dels med vignetter af mere forklarende art.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2001

af

af

Walther Knudsen

d. 4. maj 2001

Doyles gyser er en pudsig blanding af teatralsk iscenesat gys og viktoriansk sædeskildring. Netop på grund af det sidstnævnte er det en god idé med de forklarende noter og billeder som er forlagsseriens nu velkendte koncept. Jeg savnede dog billeder og forklaringer på Hansom cab og en Deerstalker, men må nøjes med en gul drosche og en blød hat på Holmes hoved på Mark Oldroyds passende dystre kridttegninger. Ud over den forkortede historie er der et opslag med kriminalteknik og et afsluttende opslag om Holmes og andre berømte detektiver fra litteratur og film. Nye Sherlockianere kan begynde her! Fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

E. Skov Holst (skole)

d. 18. dec. 2018

Over Baskerville-slægten hviler en forbandelse, som allerede har kostet Sir Charles livet. For at hans arving, Sir Henry, ikke skal lide samme skæbne, beder dr. Mortimer Sherlock Holmes ogWatson om hjælp. Watson følger med til Baskerville-godset for at vogte Sir Henry og rapportere til Sherlock Holmes. Det bliver en svær opgave for Watson, for der sker mange mystiske ting, derskaber uhygge, og Sir Henry er omgivet af mistænkelige personer. Sagen tilspidses, men Sherlock Holmes dukker op i tide til at redde Sir Henrys liv, og samtidig løser han gåden om sagnet omBaskerville-hunden. Baskerville-hunden er vel nok Conan Doyles mest berømte roman. Egentlig er den ikke for børn, dertil er den for uhyggelig. Uhyggestemningen skabes bl.a. ved de øde omgivelsermed farligt terræn, troen på overnaturlige kræfter og de voldsomme begivenheder. Endelig er der flere parallelt løbende intriger, som det kan være vanskeligt for børn at holde adskilte. Bogen erfyldig - 227 sider med 5illustrationer af Robert Jensen, og for Sherlock Holmes-tilhængere vil den som altid være en lækkerbidsken. For unge og voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne bogs handling er nok de fleste bekendt: Den store sorte spøgelseshund, der før har hjemsøgt Baskerville-slægten, viser sig nu igen og skræmmer livet af Baskerville-Halls ejer, SirCharles. Sherlock Holmes tilkaldes for at beskytte arvingen, Sir Henry, og med den trofaste Watson som hjælper opklares alt til sidst; et andet medlem af Baskerville-slægten har iscenesat det helemed henblik på at overtage godset efter at have myrdet Sir Henry. Det er Sherlock Holmes, når han er bedst, indhyllet i en atmosfære af spænding og uhygge, med undvegne straffefanger, tæt tåge overheden osv. Som særlig udgave for børn findes denne bog kun tidligere i serien Gads lette klassikere, så denne udgave vil udfylde et tomrum. Adskillige børnebiblioteker har dog sikkert denne titelsom en del af Den komplette Sherlock Holmes udgave (Martin, 76) eller i anden udgave for voksne, men Ellen Kirks udmærkede og sobre fordanskning er lettere og mere mundret at læse. Bogens tryk ogudstyr er som de øvrigebd. i serien, og Robert Jensen har ill. med stemningsfulde pennetegninger. Anbefales til alle børnebiblioteker, til selvlæsning fra 12-13 år.


Kristeligt dagblad

d. 31. maj 2021

af

af

Damián Arguimbau

d. 31. maj 2021


Politiken

d. 19. juli 1976

af

af

Henrik V. Ringsted

d. 19. juli 1976


Jyllands-posten

d. 21. maj 1976

af

af

L.

d. 21. maj 1976


Berlingske tidende

d. 17. dec. 1976

af

af

Frits Remar

d. 17. dec. 1976Informationer og udgaver