Bøger / skønlitteratur / roman

Bastard : middelalderroman om Eskild Badesvend, Danmarks sidste træl


Beskrivelse


Om trællen Eskil Badesvend og hans liv i den tidlige middelalder i Danmark. Eskil voksede op som træl hos jarlen Sune Sorten Plov. Da han dør må han følge med til sønnen Asser i Fjenneslev. Her redder han sønnen Absalon fra venderne og bliver frigivet som træl med navnet Eskil Fjalar.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2010

af

af

Kirsten Katholm

d. 25. juni 2010

Historisk roman om Danmarks middelalder, der handler om magt og kampe mellem den gamle asatro og den nye kristendom. Romanens handling er letforståelig og underholdende.

En historisk roman om trællen Eskil Badesvend og hans liv i den tidlige middelalder i Danmark. Rammefortællingen foregår i året 1201 hvor Eskil gammel, slidt og syg opsøger Bisp Peder på Roskilde Bispegård, for inden han dør, at fortælle ham om hans faderlige ophav. Eskil voksede op som træl stærkt knyttet til to ulvehunde på Næsborgen hos jarlen Sune Sorten Plov. Men da han dør bliver han sønnen Assers ejendom og kommer til Fjenneslev. Her redder han senere Assers søn Absalon fra venderne og bliver derfor frigivet som træl med navnet Eskil Fjalar. Romanen rummer en spændende og underholdende fortælling om livet som træl uden rettigheder i middelalderen med sult, kulde, fattigdom og ondskab. Miljøet er beskrevet med en stemning af noget groft og vildt, og der er en intensitet i de mange dramatiske situationer. De mange, lange personnavne kan ind i mellem virke noget forvirrende. Desværre virker sproget noget konstrueret med et billedsprog, der vil for meget og ikke hænger sammen, og som derfor bliver vanskeligt at læse. Forfatteren udgav i 2007 romanen Flugt, som foregår under 2. verdenskrig.

Kan sammenlignes med romaner om Danmarks middelalder af Preben Mørkbak, Hanne Reintoft og Maria Helleberg.

En underholdende historisk roman der dog er noget vanskelig at læse på grund af det omstændelige sprog.