Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Bedstefars fortællinger - om dyr


Beskrivelse


Små, skøre og filosofiske fortællinger om dyr, som Bedstefar finder på, når han er sammen med Tullemand. Historierne er bestemt ikke sande, men de er mærkelige.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2001

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 22. nov. 2001

Denne bog er en fin oplæsningsbog for indskolingsklasserne. I en række af fortællinger vil bedstefar gerne fortælle barnebarnet Tullemanden om ting, som han ikke ved noget om, og mange af historierne bliver om dyr. Men der leges hele tiden - både med ordenes betydning og dyrenes egenskaber og kunnen, og der skabes derved tvivl hos Tullemanden om, hvorvidt det fortalte er sandt som fx i historien om søpapegøjer. Historien slutter med spørgsmålet "Er det sandt?" "Nej, men det er en god forklaring!". Den produktive forfatter og fremragende fortæller har en historie, der er sprogligt veldrejet og den vil givet vis skabe grundlag for videre samtale efter endt oplæsning. Historierne er af samme type som Carl Quist-Møllers Løgnehistorier (97/32). Forfatterens små vignetter er holdt i en barnlig streg, der passer fint til indholdet, de beskriver. Teksten er åben med stor læsevenlig typografi. Bogen kan selvlæses fra midten af 3. klasse, men vil absolut fungere bedst som oplæsningsbog.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2001

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 22. nov. 2001

Alle børn burde have en så løgnagtig bedstefar som lille Tullemand i Thomas Windings søde højtlæsningsbog. Der er ikke så meget ballade med køer, som der har været, kan bedstefaren f.eks. finde på at sige, og efter dette noget overraskende udsagn får vi så en vanvittig og skør fortælling om køerne, som tidligere havde det med at bygge reder i træer, og hvad der var det allerværste; lægge deres store æg alle vegne. Hvem bedstefar og Tullemand sådan nærmere er, får vi ikke noget at vide om, men jeg forestiller mig, at de er to med god tid, som går ture og sludrer om stort og småt. Historierne er bygget op som små samtaler om især dyr, og de er alle af småfilosofisk karakter og med den stille lune, som er forfatterens varemærke. Der er historien om biller, som har fået for stor motor fra fabrikkens side, og derfor bliver ved med at kravle op og falde ned. Og der er historien om musene, som hele tiden leder efter en lillebitte kuffert til at have deres små sweatre i. De superkorte fortællinger kan læses uafhængigt af hinanden og bevarer overraskelsesmomentet bedst i små doser. Fortællingerne når ikke helt op på siden af Mester-bøgerne, men vil dog tiltale børn i den lyvemodtagelige alder mellem 4 og 8. Bogens enkle vignetter passer godt ind.