Bøger / faglitteratur / biografier

Bentzon : komponist, pianist, provokatør


Beskrivelse


Biografi om komponisten og pianisten Niels Viggo Bentzon (1919-2000), hvis liv var fyldt med stor musik og kunstneriske opture, men også med store nedture og psykiske lidelser.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2019

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 21. aug. 2019

Biografi over komponisten Niels Viggo Bentzon (1919-2000), hvis vigtigste værker også gennemgåes i bogen, og den part henvender sig især til de musikinteresserede. Beskrivelserne af Niels Viggo Bentzons familiebaggrund og aktive musikliv vil dog fascinere alle biografilæsere.

Niels Viggo Bentzon var ud af en stor musikerslægt, således var hans oldefar komponisten J.P.E. Hartmann. Måske var der et stort forventningspres på ham, "for der var mange skygger, for mange øjne fra døde komponister og døde professorer" som forfatter Toke Lund Christiansen formulerer det. Bentzon blev uddannet pianist, begyndte at komponere, og faktisk kaldes han Danmarks mest produktive komponist. Han har fx også komponeret DSB's signal, man hører på banegården. I 1960'erne bidrog Bentzon med fluxus-agtige happenings, men han fornemmede med tiden, at andre yngre komponister som fx Per Nørgaard, langsomt men sikkert tiltrak sig større opmærksomhed, og det påvirkede Bentzons sarte sind og medførte en række indlæggelser. Bagerst i bogen oversigt over værker og personregister.

Toke Lund Christiansen beretter på en gang indfølt og med sikker professionalisme om Niels Viggo Bentzons musikkarriere og ikke altid lette tilværelse. Det er virkelig interessant læsning, samtidig med at bogen i sig selv er flot tilrettelagt.

Musikslægten Hartmann fortæller Inger Sørensen om i bogen .


Kristeligt dagblad

d. 14. okt. 2019

af

af

Eva Hvidt

d. 14. okt. 2019