Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

Beredt på bjørne : fortællinger og gode råd fra vildmarken


Beskrivelse


Beretninger om menneskers møde med bjørne, hvor udfaldet i de fleste tilfælde har været døden for bjørnen eller mennesket. Mellem beretningerne er der gode råd om, hvordan man skal forholde sig samt oplysninger om levevis og -steder og størrelsen på brun bjørn, grizzlybjørn, sortbjørn og isbjørn.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Birgit Hald

2008

Bogen er primært henvendt til voksne der planlægger en rejse til områder med chance/fare for at møde bjørne, men alle over 12 år der er fascinerede af bjørne eller godt kan lide at læse dramatiske beretninger fra vildmarken, kan her få spændende læseoplevelser.

Forfatteren, der er jæger og vildmarksguide, har tidligere skrevet Det er nu! eller aldrig - (2005) om jagt i Alaska, New Zealand og Canada. I Beredt på bjørne får læseren mange dramatiske og lærerige beretninger om menneskers møde med bjørne, hvor udfaldet i de fleste tilfælde har været døden for bjørnen eller mennesket. Mellem beretningerne er der gode råd om, hvordan man skal forholde sig samt oplysninger om levevis og -steder og størrelsen på brun bjørn, grizzlybjørn, sortbjørn og isbjørn. CB formidler sin begejstring og respekt for vildmarken i Alaska godt. Han skriver i et udmærket dagligdags sprog, men i oversættelsen af bjørnespecialisten Larry Kaniuts beretninger, der udgør ca. halvdelen af bogen, virker sproget lidt tungt og patetisk. Herudover er der enkelte bidrag af en amerikansk og en norsk vildmarksekspert. Med hensyn til billeder henviser CB til sin hjemmeside, hvor man kan se fotos og film fra hans ture.

Rejsebeskrivelser fra den Nordamerikanske vildmark kan også læses i Flemming Orneborgs bøger Gennem vildmarken (1998) og Videre mod vest (2002). Her foregår turen i kano, og vægten ligger på naturoplevelserne.

En blanding af dramatiske beretninger, fakta og gode råd om hvordan man skal forholde sig ved mødet med en bjørn for potentielle vildmarksrejsende og bjørneinteresserede.


Jæger

Årg. 17, nr. 5 (2008)

af

af

Steen Axel Hansen

Årg. 17, nr. 5 (2008)