Bøger / faglitteratur til børn

Berlinmuren


Beskrivelse


Berlinmuren er historien om den forhadte barrriere, som delte Østberlin og Vestberlin. Bogen placerer murens historie i en bredere sammenhæng med den kolde krig og forklarer, hvorfor Berlin blev en frontlinje i konflikten mellem det kommunistiske øst og det kapitalistiske vest.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2011

af

af

Jesper Holtoug

d. 25. jan. 2011

I forlagsserien Et sted i historien udkommer her endnu en spændende og relevant bog om et sted og en begivenhed i den nyere verdenshistorie. Denne gang om Berlin i sommerdagene 1961 - muren mellem øst og vest. Der er rigtig meget fagligt stof af storpolitisk karakter i beskrivelsen, så en vis forforståelse er nødvendig for fuldt udbytte. Modtageren bør således nok være 13-14 år med både interesse og nogen viden om Europa efter den 2. verdenskrig. Bogen er absolut velegnet til emnearbejder om Tyskland samt om den kolde krig.

Som mange af tidens fagbøger har bogen her et noget "opslagstavleagtigt præg". Man kan finde dette forvirrende og uroligt eller levende og spændende alt efter smag. Bogen rummer en mangfoldighed af faktabokse, farveskift og vekslende billedbeskæringer. Hovedteksten er imidlertid ganske flydende og sammenhængende - og det er synd, hvis bogen zap-læses. Herved forsvinder nemlig den velorganiserede sammenhæng i stoffet. Illustrationerne udgøres især af velvalgte fotos, hvoraf en del faktisk ikke er brugt så ofte før.

Der findes en del litteratur om emnet for unge - eksempelvis Grant: Berlinmuren, 1998 og Levy: Berlinmurens fald, 2002, men den her anmeldte er friskere i sproget og leverer bedre materialehenvisninger.

Absolut spændende, relevant og dygtigt fortalt historiebog om delingen af Tysklands gamle hovedstad i to halvdele, som mere end noget andet kom til at stå som symbol for modsætningen mellem øst og vest i tiden efter den 2. verdenskrig.Informationer og udgaver