Bøger / skønlitteratur / roman

Beslutningen


Beskrivelse


I romanform beskrives 3 svære dage i forfatteren Thomas Manns liv i 1936. Skal han fra sit eksil i Schweiz sige fra over for det nazistiske styre, eller skal han blande sig uden om politik, og dermed beholde sine tyske læsere?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 2015

af

af

Michael Linde Larsen

d. 17. nov. 2015

Behøver en kunstner forholde sig til politk? Thomas Mann har svært ved at beslutte sig for at tale nazisterne imod. Skal han sende sin kritiske artikel eller er det bedre, at være på god fod med det tyske styre? En roman med mange lag som appelerer til læsere med interesse for litteratur og historie.

I 1936 lever den tyske forfatter Thomas Mann fordrevet fra Tyskland i et stille eksil i Schweiz. Roen i det ordnede forfatterhjem udfordres dog dagligt af begivenhederne i hjemlandet. For på trods af kraftigt pres fra resten af familien, har Mann endnu ikke offentligt sagt fra overfor Nazityskland. Hen over en weekend følger vi hans tanker og kvaler. Skal han blande sig i politik, eller skal han være kunstner uden et offentligt politisk standpunkt.

Bogen er en fin lavmælt fortælling, som har sans for detaljen. Forfatteren beskriver Thomas Manns dilemma og formår at diskutere forholdet mellem kunst og politik. Det hele er pakket ind i en stille, men godt fortalt historie med tyngde.

Der findes meget faglitteratur på dansk om Thomas Mann. "Beslutningen" ligger sig fint i forlængelse heraf. Günter Grass forholder sig også til nazitiden set med forfatterbriller i Når løget skrælles.


Information

d. 23. jan. 2016

af

af

Niels Barfoed

d. 23. jan. 2016


Weekendavisen

d. 31. dec. 2015

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 31. dec. 2015