Bøger / faglitteratur / øvelser

Bevidst nærvær : en vej ud af nedtrykthed


Beskrivelse


Gennem bevidst nærvær kan man lære at blive opmærksom på sine følelser og livserfaringer og dermed bryde de depressive mønstres onde cirkel. Metoden kombinerer kognitiv terapi med buddhistisk inspirerede meditationsteknikker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2008

af

af

Mette Fersum

d. 24. okt. 2008

Bogens tema er mindfullness og depression. Den egner sig særligt til mennesker med let depression, og mennesker der føler sig nedtrykte. Den kan også bruges som lærebog.

Bogen er oversat til dansk, skrevet af 4 forfattere, alle med ph.d. indenfor klinisk psykologi/psykoterapi og meditation. Bogen beskriver forskellige måder at komme ud af en depression på, bl.a. ud fra meditationsformen mindfullness. Desuden beskrives den kognitive tilgang. Bogen kommer rundt om, hvorfor det er så svært at få ændret negative tankemønstre, hvordan bevidst nærvær kan være en hjælp, opmærksomhed på åndedrættet, og det at give sig selv anerkendelse for de små fremskridt. Der er mange konkrete meditationsøvelser, åndedrætsøvelser og flere illustrative cases, der belyser, at man kan komme ud af nedtrykthed eller depression. Bogen indeholder desuden en dansk guidet meditations-cd.

En anden bog, der også beskæftiger sig med depression og kognitiv terapi er: Overvind depression et skridt ad gangen : ved at ændre vaner kan du forbedre dit liv, 2008.

Dette er en af de bedre bøger om depression, fordi udgangspunktet er konkrete effektive teknikker og arbejdet med bevidst nærvær. Man får indtrykket af, at mindfullness er en fantastisk metode sammen med den kognitive tilgang. Den er meget grundig, saglig og fyldt med forslag til meditationer og selvhjælpsøvelser. Der står meget tekst på hver side, men bogen er optimistisk, og fungerer rigtig godt, både som en selvhjælpsbog og lærebog.


Ugeskrift for læger

Årg. 171, nr. 14 (2009)

af

af

Eva Gudmand-Høyer

Årg. 171, nr. 14 (2009)