Bøger / faglitteratur til børn

Biler


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juli 2009

af

af

Lars Larsen

d. 1. juli 2009

En ny serie der giver hurtig introduktion til teknikken i maskiner og transportmidler. Målgruppen er de 9-11- årige, og bogen kan billedlæses af teknikinteresserede fra 6 år.

Tjek på maskiner er en ny serie der giver indkig i motorer, teknik og udstyr. Den første bog handler om biler og gennemgår i 11 opslag vigtige elementer i bilens opbygning og teknik. Efter et par generelle opslag dykker den ned i mere detaljerede beskrivelser af hjul og affjedring, motorens opbygning med en instruktiv gennemgang, principperne i 4-takts motoren og en knap så instruktiv forklaring på gearkassens funktion. Der er forklaring på begreber som servostyring og ABS-bremser og et opslag om sikkerhedsseler, airbags og kollisionszoner. Til sidst ganske lidt om el- og hybridbilen. Teksten er kortfattet og faktamættet, men alligevel let at læse. Der er en del tekniske udtryk og en del af dem bliver forklaret i ordlisten bagerst i bogen. Flotte fotos, hvoraf mange er "røntgenbilleder", der både viser bilens ydre og giver indkig til opbygning og teknik. Bogen slutter med forslag til videre læsning og en annoteret liste over websteder samt en opfordring til at søge flere oplysninger i bng - Bibliotekernes Netguide.

Indholdet er nogenlunde det samme som i Hurtige biler (2008/43), men målgruppen er yngre.

God bog, der giver en hurtig introduktion og et indkig i bilers opbygning, teknik og udstyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 2009

af

af

Lars Larsen

d. 22. apr. 2009

En letlæst bog om biler til læsere med lidt øvelse og interesse for emnet, fra 8-9 år. Kan bruges til opgaver og som introduktion til emnet.

Chris Oxlade lægger navn til adskillige bøger om tog og lastbiler, UFOer og meget mere. Han er også forfatter til de første bøger i denne serie om hvordan forskellige transportmidler virker, og hvad de kan bruges til. Cykler (2008/04), Motorcykler og Fly, begge (2008/06) og nu Biler. På 13 opslag fortæller han om forskellige biltyper. Bogen er blottet for teknik. Der er ikke noget om tændrør og firetaktsmotorer, men kun et billede af en automekaniker. Der er lidt bilhistorie og et par flotte klassiske biler, og en række opslag om biltyper til daglig brug under forskellige vilkår og til brug på lukkede baner. Den kortfattede tekst er let at læse for den lidt øvede. Der er en del specialudtryk, men det vil ikke genere den interesserede læser, og nogle af dem er forklaret i ordlisten bagerst i bogen. Der er farvefotos af biler i forskellige situationer på alle bogens sider, og den tilhørende tekst supplerer med forklarende oplysninger. Tidslinje, litteratur- og web-liste afslutter bogen.

Der er adskillige bøger om emnet. Denne bringer ikke noget nyt, men kan fungere som introduktion til emnet.

En let fagbog om biler med mange billeder og kort tekst. Kan bruges til opgaver og som introduktion til emnet.