Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Billedkommunikation parafraser


Beskrivelse


Udover en indførelse i billedkunsten behandles kunstbetegnelserne kopi, plagiat, replik, pastiche og appropriering. Parafrasen optager en central plads i bogen ligesom farver, komposition, bevægelse, tableaux vivants, collage/assemblage, skulptur og billedmanipulation behandles i særskilte afsnit. Med øvelser.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2014

af

af

Jesper Holtoug

d. 17. juni 2014

Grundig, tankevækkende og direkte anvendelig brugsbog om kunstens parafrasebegreb. Primært for undervisere i billedkunst og dansk i grundskolen. Titlen appellerer næppe til ret mange, hvilket er ærgerligt, for bag de tunge begreber gemmer der sig en overdådig lækker og brugbar metodebog.

Al kommunikation - også billedkommunikation - bygger på forforståelse baseret på egne erfaringer. Skabelsen af billeder er baseret på tidligere billeder, hvilket er bogens egentlige tema og baggrunden for de mange brugbare undervisnings-idéer. Parafrase betyder nyfortolkning af tidligere værker i form, stil eller indhold. Også kopi, plagiat, replik og pastiche er "genbrugsformer" af andres værker, som behandles i bogen. Bogen omtaler en række kunstværker i deres forskellige fortolkninger, samtidig med at der leveres grundig teoretisk baggrundsviden.

Overordentlig velstruktureret og brugbar indføring i billedkunstens parafrase-begreb i klart og forståeligt sprog. Velvalgte illustrationer, overskuelig opbygning og gode registre. Det er tydeligt, at forfatteren har overblik over stofområde og fagkrav og dertil indsigt i børns læreprocesser i praksis. Sjældent at teori og praksis så fornemt spiller sammen i bogform.

Parafrase, pastiche og kopiering behandles i en del andre kunstbøger, men ikke andre steder så grundigt og anvendelsesorienteret i forhold til grundskoleniveauet.