Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Blod, snot og tårer


Beskrivelse


Simon og Jan er bedste venner. Jans far bliver fængslet for at være voldelig mod Jan. Da Jan vender tilbage til skolen er det ikke det samme mere! Og hvad skal Simon gøre med mors nye kæreste?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2002

af

af

Kirsten Thorning Thagaard (skole)

d. 27. feb. 2002

Hvis børn har det slemt, laver de slemme ting. 10-årige Simon bor i Lykkelunden - et kvarter i en norsk by - med sin mor og stedfar, som er psykiater. Sammen med sin bedste ven Jan finder han på de utroligste bøllestreger for at få opmærksomhed fra de voksne. Simon bliver overset af sin kunstner-mor, som han vil have for sig selv, og Jan bliver banket af sin far. De to er skolens skræk og er både mobbere og ofre. Simon hader sin stedfar, som ikke desto mindre hjælper ham til at gennemleve sine traumer. I løbet af bogen formår stedfaderen at etablere et stærkt følelsesmæssigt forhold mellem dem. Klassekammeraten Runa giver en fin pigekontrast til drengene, som slår, når verden går dem imod. Den meget velskrevne bog, hvis forside indikerer skæg og ballade, er et psykologisk drama, spændende og med en noget makaber humor. Man bliver klogere på at forstå tilsyneladende uforklarlig adfærd: Der er håb for selv de værste bøller! Bogen er også vedkommende for piger pga. temaer som mobning, venskab og forholdet til forældre og vil kunne anvendes som selvlæsning og fælleslæsning fra 4. klasse. Det er forfatterens første børnebog.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2002

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 27. feb. 2002

"Sådan er det altså at være venneløs. Det er værre end døden". En varm, rørende og intens roman om venskaber og de sorger og glæder der følger med. Simon og Jan er bedste venner, men en dag sker der noget, og så ser tingene pludselig helt anderledes ud. Jans far bliver fængslet for at være voldelig mod Jan og hans mor. Og da Jan vender tilbage til skolen er der sket noget med deres venskab. Pludselig fylder mobning en stor del. Jan er ellers Simons allierede i kampen for at få mors nye kæreste ud af huset. Han er psykiater og Simon prøver med alle kræfter at skræmme ham væk. Men hvor han ellers var fjenden, bliver han nu Simons hjælp midt i alt rodet. En historie som starter med et humoristisk glimt i øjet, men som, historien skrider frem, bevæger sig mere over i den alvorlige genre. Forfatteren har lavet nogle virkelig gode personskildringer, specielt hovedpersonen kommer helt ind under huden på læseren. Sproget er flydende og bogen vil egne sig både som selvlæsning og højtlæsning - og til en god snak bagefter. Så vidt jeg kan se er det forfatterens første bog på dansk. For børn og unge fra 10-11 år.


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 3 (2002)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 55, nr. 3 (2002)