Bøger / skønlitteratur / roman

Bølgerne


Beskrivelse


I indre monologer - i en flerstemmig stream of consciousnessteknik - følges 6 barndomsvenner i punktvise nedslag på forskellige tidspunkter, og derved afdækkes deres glæder og sorger, tanker og følelser gennem et langt liv.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Lau Bjerno

d. 18. dec. 2018

Som bølgerne der rejser sig, kaster en manke af hvidt skum bagover, brydes og ruller ind mod stranden, således skildres seks personers livsbane fra barndommen til døden. Og som bølgerneenkeltvis manifesterer sig og samtidig uundgåeligt glider over i hinanden, blandes også disse seks personers stemmer mellem hinanden og afdækker tilsammen livets sorger, håb, glæder og øvrigeessentielle følelser. I indre monologer - i en flerstemmig stream of consciousness-teknik - følger vi barndomsvennerne Rhoda, Jinny, Susan, Neville, Louis og Bernard i punktvise nedslag i betydendesituationer i deres liv. Hvert nedslag indledes af skildringer af havet på forskellige tider af dagen svarende til deres livsalder. Bogen er et langt meget smukt prosadigt i romanform med naturensom det strukturerende element. Bølgerne blev udgivet i 1931, men først nu oversat til dansk. Og selv om det er en af Virginia Woolfs mere vanskeligt tilgængelige bøger, vil den være alanstrengelsen værd for forfatterens iforvejen store læserkreds.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2011

af

af

Rikke Bruun

d. 12. apr. 2011

Bølgerne er et af Virginia Woolfs helt store mesterstykker. Bogens stilistiske udtryk er stream of consciousness, hvis uendelige strøm af tanker måske kan skræmme mange læsere, hvilket er synd, da der en stor læseoplevelse at hente, hvis man tør give slip.

I Bølgerne følger vi seks personer fra deres tidlige barndom, hvor de bliver venner og igennem deres liv til alderdommen. Bogen har som sådan ikke noget plot - vi følger ganske enkelt hovedpersonernes liv. Bogen er inddelt i 9 afsnit, der hver indledes med en poetisk beskrivelse af solens gang over himlen. Bogen har ingen fortæller, der kan guide læseren, og selvom handlingen er kronologiske punktnedslag, opløses kronologien ved at den samme episode ses fra flere synsvinkler. Handlingen udtrykkes igennem hovedpersonernes tanker og indre monologer og eneste indikator på, hvem der nu fortæller, er, at navnet nævnes i begyndelsen af afsnittet. I begyndelsen kan det være svært at holde styr på personer og handling, men langsomt giver man slip, og man lever sig ind i en virkelighed, hvor der ikke er én sandhed - alt afhænger af øjnene, der ser.

Bølgerne udkom første gang i 1931, men kom først på dansk i 1994. Dette er 3. gennemsete udgave og har forord af Anne Lise Marstrand-Jørgensen og er en del af Rosinantes klassikerserie.

En ikke helt lettilgængelig roman, der udfordrer sin læser. Giver man slip og følger strømmen af tanker, venter der en stor læseoplevelse.


litteratursiden.dk

d. 23. maj 2011

af

af

Line Hoffgaard

d. 23. maj 2011

Usædvanlig lyrisk fortælling om en gruppe venner der holder sammen livet igennem – oplevet gennem indre monologer og uden ydre handling. Seks venner (tre piger og tre drenge) knytter venskab fra den ...


Berlingske tidende

d. 27. dec. 1994

af

af

Eva Pohl

d. 27. dec. 1994


Weekendavisen

d. 16. dec. 1994

af

af

Jens Andersen

d. 16. dec. 1994


Information

d. 14. dec. 1994

af

af

Jette Lundbo Levy

d. 14. dec. 1994


Jyllands-posten

d. 14. dec. 1994

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 14. dec. 1994


Kristeligt dagblad

d. 23. dec. 1994

af

af

Lotte Thyrring Andersen

d. 23. dec. 1994


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 9, nr. 1 (1995)

af

af

Hans Jørgen Thomsen

Årg. 9, nr. 1 (1995)