Bøger / faglitteratur

Børneimporten : et mørkt kapitel i fortællingen om udenlandsk adoption


Beskrivelse


Om børn af tyske mødre og sorte, amerikanske soldater efter 2. verdenskrig. Børnene blev adopteret til Danmark, uden autorisation og uden at forældrene blev undersøgt. Forfatterne forsøger at rekonstruere deres historier, samt relaterer erfaringerne til nutidens adoptionsdebat.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2013

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 21. aug. 2013

Bogen henvender sig til interesserede i samfundshistorie.

Forfatterne er tre journalister. Efter 2. verdenskrig fødte tyske mødre børn af sorte amerikanske soldater. Hverken USAs hær eller tyskerne brød sig om dette. 2-3000 af disse mulatbørn blev især i perioden 1956-79 fx via børnehjem adopteret af danske familier. Primus motor var Jytte Botfeldt, hvis virksomhed var udspring til nutidige adoptionsorganisationer som DanAdopt og AC Børnehjælp. Med udgangspunkt i research af og interviews med 35 mulatbørns skæbner forsøger bogen at sammensætte brudstykker af deres historie til en mere generel introduktion til Danmarks adoptionshistorie. Gentagelse af mulatbørnenes psykiske men, adoptivfamiliernes ofte manglende kvalifikationer og mishandling er stadig en, om end mindre risiko, indenfor nutidens lovgivning og retspraksis. Bogen fremlægger alle parters holdninger. Den konkluderer at selvom adoption af mulatbørnene måske var bedre end børnehjem, skete der alvorlige overgreb, mishandling og varige psykiske skader. Bogen er let læst. Den veksler mellem nøgtern dokumentation og rystende og gribende beretninger. Den er illustreret med halvdårlige sorthvide fotos.

Dette er mig bekendt den eneste bog om emnet. Også generelt om adoption historisk set.

En veldokumenteret og chokerende beretning om et betragteligt antal oversete ulykkelige skæbner som følge af 2. verdenskrig. Bogen rejser endvidere spørgsmålet om nutidens danske adoptionsproces har draget de fulde konsekvenser af erfaringerne.


litteratursiden.dk

d. 15. okt. 2013

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 15. okt. 2013

I 1963 bliver fem-årige tyske Ednamaria – uden nogen forklaring - sendt til Danmark som adoptivbarn. Dermed deler hun skæbne med hen ved 3.000 børn, som denne rystende reportagebog fortæller om. Bogen...


Politiken

d. 21. sep. 2013

af

af

Edel Hildebrandt

d. 21. sep. 2013


Jyllands-posten

d. 4. sep. 2013

af

af

Lone Nørgaard

d. 4. sep. 2013


Kristeligt dagblad

d. 5. sep. 2013

af

af

Lea Korsgaard

d. 5. sep. 2013


Weekendavisen

d. 4. okt. 2013

af

af

Helle Broberg Nielsen

d. 4. okt. 2013


Information

d. 13. sep. 2013

af

af

Nina Trige Andersen

d. 13. sep. 2013