Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Børnene ved Sundet


Beskrivelse


Vennerne Trine og Flemming på 11 og 14 år bor i Snekkersten. De er en del af det netværk, der sejler bl.a. jøder til Sverige. Men det er vanskeligt, for Flemmings tante, som han bor hos, er nazist.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2012

af

af

Else Lerche

d. 12. mar. 2012

Romanen, der foregår under besættelsen, kan læses af børn fra 12-15 år.

Den omfangsrige roman for børn foregår i Snekkersten i 1943. Hovedtemaet er illegal sejlads til Sverige, andre temaer fra tiden berøres også. Trine, 11 år bor hos sin tante, der åbner sit hjem for flygtninge. Flemming, 14 år, bor hos sin nazivenlige tante. Børnene bliver en del af det netværk, der hjælper bl.a. jøder over Sundet. Flemmings robåd bliver stoppet af tyskerne, han anholdes, men befris og sendes sammen med Trine, der er halvjøde, til Sverige. Med de to tanter som modpoler er der rig anledning til at berøre problematikker under besættelsen. Der er mange spændende episoder, men ikke alle virker troværdige. At handlingen er fortalt i et bredt beskrivende sprog og at visse elementer gentagne gange dukker op, gør at bogen mangler nerve og dermed spænding. Børnene taler nogle gange ret voksent og skriftsprogsagtigt, andre gange anvender de hverdagsagtige udtryk. Forfatteren beskriver personerne, men man kommer ikke ind under huden på dem. Teksten er sat i en stor åben sats. Den mørke forside slår udmærket bogens tema an. Forfatteren var medforfatter til en krimi til voksne Paparazzimordene, 2005.

En vej gennem havet, 1998 handler også om jøders flugt over Sundet, dog med en kristen synsvinkel.

Bogen giver et indtryk af den illegale sejllads og andre forhold under besættelsen, men gentagelserne og det til tider lidt stive sprog, går ud over spændingen.


Historie & samfundsfag

Årg. 52, nr. 3 (2012)

af

af

Marie A. Gormsen

Årg. 52, nr. 3 (2012)


Børn & bøger

Årg. 65, nr. 6 (2012)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 65, nr. 6 (2012)