Bøger / skønlitteratur / digte

Bogen : stedets gårsdag er nuet, I


Beskrivelse


Digte. I skikkelse af den historiske digter al-Mutanabbi beskriver forfatteren Arabien efter profeten Muhammeds død - en tid med splittelse og omvæltninger. Digtsamlingen er et opgør med vestlig kultur og et forsvarsskrift for en arabisk kultur i kreativ udvikling.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2011

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 11. feb. 2011

En lyrisk fortælling om det arabiske folk efter profeten Muhammeds død i det 12. århundrede. Til læsere af arabisk lyrik.

Hvad skete der i Arabien efter Profeten Muhammeds død? Adonis påtager sig i denne bog skikkelsen af den historiske digter al-Mutanabbi og beskriver gennem hans øjne en tid med splittelse og store omvæltninger. Bag synonymet Adonis gemmer der sig den syrisk fødte Ali Ahmad Said, nu bosiddende i Paris, af mange anset som værende Arabiens største nulevende samtidsforfatter. Adonis er spået høje chancer for at vinde Nobelprisen i litteratur. Gør han det, bliver han den kun anden arabiskfødte, efter ægyptiske Naguib Mahfouz vandt i 1988. Digtsamlingen er på mange måder et opgør med vestlig kultur og et forsvarsskrift for arabisk kultur. Men ikke en forsvarstale for den gamle forstokkede arabiske kultur, men for et Arabien der udvikler sig og er kreativt og nytænkende. Hvert digt på siderne er i tre dele; en fortælling, et længere digt og kort digt. Det sidste en slags visdomsord. Bogen er smukt oversat af Salim Abdali, men har den kedeligste forside jeg længe har set. Hvide bogstaver på sort baggrund, med lidt mørkegrå grafik i toppen, ærgerligt da det ikke yder indholdet retfærdighed. Bogen indeholder også en liste med ordforklaringer.

Der findes ikke umiddelbart noget at sammenligne med, da der ikke rigtig er udkommet arabisk lyrik i Danmark før. Der er er ikke før udkommet bøger af Adonis på dansk.

En smuk og flot digtsamling, der dog ikke har det store publikum.


Berlingske tidende

d. 25. feb. 2011

af

af

Jørgen Johansen

d. 25. feb. 2011


Weekendavisen

d. 4. mar. 2011

af

af

Lars Bonnevie

d. 4. mar. 2011Informationer og udgaver