Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bogtyven


Beskrivelse


Det er Døden, der fortæller historien om 9-årige Liesel som under 2. verdenskrig sendes til en plejefamilie. Hun stjæler bøger og Håndbog for Kirkegårdgravere er den første som hun lærer at læse efter.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Beth Høst

2007

Denne på mange måder store roman, er blevet lanceret forskelligt internationalt, er det en børnebog? voksenbog? er den for "young adults"?. Det er ingen børnebog, men den kan læses af alle, der holder af bøger og ord, historier, man kan gå ind i, som det fx (uden indholdssammenligning) var tilfældet med Sofies verden.

Forfatteren er en ung australier med tyske aner, der havde hørt beretninger fra Nazi-Tyskland fra sine forældre. Denne beretnings hovedfigur er Liesel, ved starten 9 år, hun bor hos plejeforældre i en lille by tæt ved koncentrationslejren Dachau og oplever nazisternes magt indefra. Liesel tiltrækkes af bøger, hun stjæler sin første ved lillebroderens begravelse. Hun lærer at læse i den af sin kærlige plejefar, de maler bl.a. ord på kældervæggen. Den kælder der senere huser en flygtet jøde, som hun også får et nært forhold til. Stemningen i historien er mørk, men vi oplever sammen med Liesel en hård, forfærdelig og livsfarlig verden, dog med glædesglimt i hverdagen. Historiens alvidende fortæller er Døden, men en kærlig og medfølende Død. Sproget er originalt og historien gribende.

Måske kan jeg tillade mig en sammenligning med Nemirovsky's bøger, men helt konkret genremæssigt naturligvis med Anne Franks dagbog.

Bogen er en kraftpræstation pga. måden at fortælle på, så det hele hænger sammen trods sin egenart, og den vil også være en kraftpræstation at komme igennem for yngre læsere.


litteratursiden.dk

d. 15. okt. 2007

af

af

Susan von Magius

d. 15. okt. 2007

"Når døden fortæller, skal man virkelig lytte". 'Bogtyven' er en sjælden og fin bog. Den er godt skruet sammen, personerne er levende og nærværende og historien er meget gribende. Fortælleren er noget...


Weekendavisen

d. 18. jan. 2008

af

af

Katinka Bruhn

d. 18. jan. 2008


Berlingske tidende

d. 8. sep. 2007

af

af

Martin Krogh Andersen

d. 8. sep. 2007


Børn & bøger

Årg. 60, nr. 7 (2007)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 60, nr. 7 (2007)