Bøger / faglitteratur

Bourdieu for begyndere


Beskrivelse


Introduktion til Pierre Bourdieu (1930-2002) og hans tænkning med præsentation af centrale aspekter samt begreber som habitus, kapital, magt, symbolsk vold og felt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juni 2011

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 23. juni 2011

Bogen henvender sig til studerende eller interesserede i sociologi og vor tids måske største sociolog.

Forfatteren har skrevet et par bøger om sociologi. Bourdieu (1931-2002) er kendt for sin udvikling af begreber som habitus, felt og (kulturel) kapital. Men også for at være en af de absolute sværest tilgængelige moderne tænkere. Forfatteren forsøger at forklare fem temaer for begyndere som inspiration til yderligere fordybelse. Bogen indeholder bl.a. et afsnit om hvordan hans liv påvirker hans tanker. Men også kapitler om begreber, syn på samfundet opdeling og magt. Gennemgående forsøger forfatteren at forklare hvorfor Bourdieu ikke opfatter subjektivisme og objektivisme som modsætninger, men som komplementære. Hun kommer også ind på eksistentialisme, strukturalisme, fænomenologi, marxisme og sprog og andre teoretikere som fx Levi-Strauss, Durkheim og Husserl. Bogen er illustreret med enkelte diagrammer. Den er forholdsvis let læst for engagerede Bourdieu-læsere.

Både Bourdieus egne værker og gennemgang af hans teorier findes i snesevis af værker. Bogen adskiller fra disse ved at henvende sig til begyndere såvel sprogligt som indholdsmæssigt. Bogen bygger delvis på en udgave fra 2006. Den var imidlertid hverken sprogligt eller indholdsmæssigt rettet mod begyndere som denne.

Nok den mest tilgængelige introduktion til nogle hovedemner i Bourdieus univers.


Weekendavisen

d. 19. aug. 2011

af

af

Anders Engberg-Pedersen

d. 19. aug. 2011