Bøger / skønlitteratur / roman

Brobyggerne


Beskrivelse


Brødrene Lauritz, Sverre og Oscar fra Bergen er store tekniske begavelser, der i 1901 som nyuddannede ingeniører og verdensmænd er fulde af tro på fremtiden og på teknikkens landvindinger. Men kærligheden spiller dem et puds, og første verdenskrig vender op og ned på alting.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2011

af

af

Lone Krøgh

d. 7. okt. 2011

Første del af den nye serie Det store århundrede, som begynder i 1901 og skal slutte i 2011. Det er en ambitiøs familiekrønike, som henvender sig bredt til Guillous trofaste læsere og til læsere af historiske romaner. Fin forside.

Da de faderløse brødre Lauritz, Sverre og Oscar viser sig at være tekniske begavelser, bekoster en loge deres skolegang i Bergen og senere uddannelse til diplomingeniører i Tyskland. Sidenhen skal de så vende hjem og yde deres ved anlæggelsen af jernbanen mellem Bergen og Kristiania. Sverre tager dog til England, Oscar til Tysk Østafrika, hvor han ud over at bygge broer skaber en formue på mahogni og elfenben, så kun Lauritz tager hjem og slider i det på Hardangervidda, indtil han endelig kan få sin elskede og det halve af Oscars formue. Første verdenskrig vender op og ned på alt, og da Brobyggerne slutter i 1919, må brødrene overveje deres fremtid. Guillou er som altid velskrivende og har researchet grundigt. Resultatet er en underholdende og lidt omstændelig roman, hvor hverken handling eller personskildring overrasker for alvor.

Jan Guillou (f. 1944) er en alsidig herre, og denne gang tager hans forfatterskab en ny drejning. Litterært kan man ikke sige Bergen uden at nævne Gunnar Staalesens 1900-talstrilogi, og Guillou gør da også sin reverens.

Første del af bredt anlagt familiekrønike om det 20. århundrede. Den vil blive efterspurgt i kraft af Guillous navn og uden at være overraskende eller nyskabende, er den også både velskrevet og underholdende.


litteratursiden.dk

d. 7. nov. 2011

af

af

Mie Henriksen

d. 7. nov. 2011

Første del af Jan Guillous ambitiøse romanserie Det Store Århundrede er en svimlende episk fortælling, som bringer os fra snestorm til tropehede. Ved et tilfælde opdages det, at tre fattige faderløs...


litteratursiden.dk

d. 29. maj 2012

af

af

Helle Post

d. 29. maj 2012

Første del af en storslået familiekrønike tager sin begyndelse i Norge i 1901. Dette er beskrivelsen af 3 brødres skæbner, der har det med at tage uventede drejninger. Lauritz, Oscar og Sverre bliver ...


Berlingske tidende

d. 28. okt. 2011

af

af

Per Krogh Hansen

d. 28. okt. 2011


Politiken

d. 29. okt. 2011

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 29. okt. 2011


Jyllands-posten

d. 5. nov. 2011

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 5. nov. 2011


Kristeligt dagblad

d. 27. okt. 2011

af

af

Mie Petersen

d. 27. okt. 2011