Bøger / skønlitteratur / roman

Brooklyn


Beskrivelse


Unge Eilis fra det fattige Irland får omkring 1950 tilbud om en bedre tilværelse i New York. Her finder den forsigtige pige efterhånden sin plads i pensionatet og i butikken, hvor hun arbejder. Men hvordan skal hun dog fortælle mor om den søde Tony?

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2011

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 5. maj 2011

Stilfærdig, intens roman der henvender sig bredt og kan formidles til de fleste, der ønsker en lettilgængelig menneskeskildring uden den store ydre dramatik. Forfatteren har vundet flere priser, også for denne.

Femte roman på dansk af ikke så navnkundig, men meget læseværdig irsk forfatter. Historien foregår omkring 1950, hvor levevilkårene i Irland ikke var gode for bl.a. familien her, hvor datteren Eilis får tilbud om at komme til USA og arbejde. Hun er ikke en pige, der gør meget væsen af sig, og hun er vant til diskret at aflæse andres signaler, mere end åbenhjertig dialog. I New York får hun plads i et pensionat og hos en rar arbejdsgiver, hun opdager glæden ved nylonstrømper og den søde Tony, som hun dog ikke kan få sig til at nævne i brevene til mor. En dejlig immigrantfortælling og skildring af en ung, tilbageholdende piges udvikling til mere selvsikker voksen.

Gode, bredt læsbare romaner uden ydre ramasjang er en dejlig engelsksproget tradition. Den forsigtigt observante hovedperson minder lidt om Austens figurer, der bemærker detaljer og signaler hos andre mennesker.

Meget velskrevet roman om en ung, forsigtig irsk pige der får tilbudt bedre fremtidsmuligheder i 1950'ernes New York. Eilis får snart mere mod på livet gennem job, pensionat-veninderne og ikke mindst den søde Tony, som hun dog har svært ved at fortælle om i brevene hjem til mor. Stemningsfuld fortælling om en stille eksistens, splittet mellem den gamle og den nye verden. Fortjener mange læsere.


litteratursiden.dk

d. 20. juni 2011

af

af

Marit Haugaard

d. 20. juni 2011

Giv dig selv den gave at læse ’Brooklyn’ - vidunderlig, lavmælt psykologisk roman om at finde sine egne ben i verden, både den kendte og den ukendte. At få chancen for at komme til New York når man er...


Berlingske tidende

d. 7. juni 2011

af

af

Eva Pohl

d. 7. juni 2011


Jyllands-posten

d. 25. maj 2011

af

af

Jakob Levinsen

d. 25. maj 2011


Kristeligt dagblad

d. 27. juli 2011

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 27. juli 2011


Weekendavisen

d. 19. maj 2011

af

af

Anders Engberg-Pedersen

d. 19. maj 2011