Bøger / skønlitteratur / roman

Brun sne


Beskrivelse


Auschwitz 1942. To ledende nazister og en jøde lever på hver deres måde i helvede på jord, og fortæller om vanvid, manglende menneskelighed og mørk kærlighed midt i den ufortyndede ondskab.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. apr. 2015

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 20. apr. 2015

Grusom, grotesk og gribende fortælling fra Auschwitz, helvede på jord. Til læsere med interesse i Holocaust og anden verdenskrig.

Romanen tager sin begyndelse i 1942 da Obersturmführer Angelus Thomsen kigger på kvinden Hannah Doll, der er gift med kommandant Paul Doll. Scenen er Auschwitz III. Romanen fortælles over seks kapitler, der er fortalt i en tredelt struktur, af tre forskellige fortællere: Thomsen, Paul Doll og jøden Szmul der leder en Sonderkommando. Efter de seks kapitler følger et "Efterspil" og et efterskrift af forfatteren, hvor denne skriver om kilder og hele det, at skrive om grusomheder der fandt sted i Kz-lejrene.

Det er en gruopvækkende, poetisk og fremragende roman. Martin Amis bruger dygtigt sine forskellige fortællere og både sprog og indhold varierer mellem de tre, og der bruges både tyske og engelske gloser, hvilket giver bogen en fin autenticitet. At forsøge at forstå grusomhederne er umuligt, men denne passage fra "Brun sne" er meget rammende: "Walpurgisnacht skal forestille at være det tidspunkt, hvor man kan krydse grænsen mellem den synlige og de usynlige verdener. Mellem lysets verden og mørkets verden. En af mine venner, en af mine nu afdøde venner, sagde at Det Tredje Rige var én lang Walpurgisnacht.".

Amis' egen Tidens pilThe grey zone samt filmen The grey zone der omhandler en Sonderkommando i AuschwitzAmis' egen Tidens pil samt filmen der omhandler en Sonderkommando i Auschwitz.


Kristeligt dagblad

d. 6. maj 2015

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 6. maj 2015


Berlingske tidende

d. 2. maj 2015

af

af

Jesper Beinov

d. 2. maj 2015


Weekendavisen

d. 30. apr. 2015

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 30. apr. 2015


Standart

Årg. 29, nr. 4 (2015)

af

af

Thomas Takla Helsted

Årg. 29, nr. 4 (2015)