Bøger / faglitteratur

BZ : du har ikke en chance - tag den! : et familiedrama


Beskrivelse


Om BZ'erne der fra 1981 besatte huse og igennem den ene kreative aktion efter den anden narrede politi og myndigheder. Om bevægelsens kraft som en ny familie for de unge, der strømmede til, om hvordan den udviklede sig til en markant oprørsbevægelse, og om hvordan konfrontationerne med myndighederne blev stadig mere voldelige op igennem 1980'erne.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2016

af

af

Jytte Bræmer

d. 6. okt. 2016

Dokumentarisk fortælling om såvel BZ-bevægelsen som den modstand, der har været mod forfatterens planer om at skrive bogen. For læsere af Øvigs øvrige forfatterskab.

Bogen kører i to spor. Sporet, der fortæller om husbesættelserne og oprøret mod det bestående blandes med et nutidigt spor, hvor forfatteren beretter om modstanden mod bogprojektet fra centrale personer i BZ-bevægelsen. Modstanden overrasker ham og pirrer i den grad hans nysgerrighed, så det nutidige spor fylder lige så meget som det oprindeligt tænkte stof. Hans mange møder og korrespondance med de tidligere BZ'ere føjer til historien om, hvad der drev de unge. Han opruller et klanagtigt sammenhold og følelser, der er med til at sætte perspektiv på den kronologiske beskrivelse af husbesættelserne, gadekampene og aktioner. Illustreret med sort/hvide fotos. Vedlagt et kort over det indre København, hvor de omtalte huse er placeret.

Vi får her som i Øvigs tidligere bøger om Blekingegadebanden og Hippibevægelsen en velskrevet, spændende og personlig beretning om en af den nyere histories oprørsbevægelser, om end denne ikke er af så stor samfundsmæssig betydning som de andre. I sagens natur er forfatteren her i langt højere grad en del af fortællingen, og bogen bliver på grund af "Det store nej" fra bevægelsen ikke mindre interessant.

Storbyindianer, som har en central plads i Øvigs fortælling, beskriver bevægelsen indefra.


litteratursiden.dk

d. 2. jan. 2017

af

af

Anne Juul Andersen

d. 2. jan. 2017

Peter Øvig Knudsen har skrevet en fremragende bog om BZ-bevægelsen i Danmark. Jeg har længe glædet mig til at læse Peter Øvig Knudsens nyeste dokumentariske bog og sikke en god læseoplevelse! Det er s...


Kristeligt dagblad

d. 4. okt. 2016

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 4. okt. 2016


Jyllands-posten

d. 4. okt. 2016

af

af

Henrik Jensen

d. 4. okt. 2016


Berlingske tidende

d. 4. okt. 2016

af

af

Adam Holm

d. 4. okt. 2016


Politiken

d. 4. okt. 2016

af

af

Christoffer Emil Bruun

d. 4. okt. 2016


Weekendavisen

d. 7. okt. 2016

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 7. okt. 2016


Social kritik

Årg. 29, nr. 149 (2017)

af

af

Morten Thing

Årg. 29, nr. 149 (2017)