Bøger / faglitteratur

Carmen


Beskrivelse


Historien om danskeren Arne Bybjerg og hans opfindelse Carmen curlers - de elektriske curlers - der blev et dansk eksporteventyr i 1960'erne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. nov. 2011

Pæn stor målgruppe til bøger om danske erhvervssucceser. Vil nok især tiltrække den modne læser, som husker Carmen Curlers.

Mange, der voksede op i 1960'erne og 1970'erne har sikkert en øm erindring om en mor, en søster eller en kæreste med små kulørte rulle-dimser af plastik i håret. Men de fleste har glemt historien bag erhvervssuccesen fra Kalundborg, Carmen Curlers, der i bogen nævnes som "tressernes hurtigst ekspanderende virksomhed på verdensplan". Motivet til bogen er Søren E. Jensens ansættelse på det nordvestsjællandske "Nordvestnyt". Fra en antikvitetshandler, der på et tidspunkt har et museum om Carmen Curlers i netop de fabriksbygninger, som forlades ved Carmen Curlers exit 1990, overtager SEJ en flyttekasse med gamle avisudklip, reklamer og lign, som får ham til at skrive en artikel. Denne artikel bliver til en serie, og artiklerne er nu samlet til en bog, som fortæller en erhvervshistorie aldrig før fortalt i bogform. Erhvervseventyret starter i begyndelsen af 1960'erne, hvor Arne Bybjerg Pedersen, radioforhandler i Kalundborg, leder efter den idé, som skal opfylde hans ambition: "Han vil finde et helt nyt produkt, tage patent på det og fabrikere det og dermed blive verdensberømt". Artikelsamlingen fortæller den utrolige historie ledsaget af avisudklip, fotos og reklamer fra dengang.

Der findes ikke andet i bogform om Carmen Curlers.

Et stykke savnet dansk erhvervshistorie, der vil have læsere på de fleste større biblioteker.


Børsen

d. 29. sep. 2022

af

af

Henrik Ørholst

d. 29. sep. 2022