Bøger / skønlitteratur / roman

Carol


Beskrivelse


Mødet mellem den sofistikerede Carol, gift og mor, og den 19-årige Therese, bliver indledning til et lidenskabeligt lesbisk kærlighedsforhold med mange forhindringer i McCarthy-tidens bigotte USA.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 17. mar. 2016

Romantisk drama om kærlighed mellem to kvinder i 1950'ernes USA. Til kvindelige læsere af romaner om romantisk kærlighed med forhindringer.

Therese med scenograf-drømme tjener surt tjente penge i et stormagasin i New York i jule-ræset. Efter en pludselig indskydelse sender hun et julekort til en kunde, hun blev betaget af. Det er starten på et langsomt udviklende kærlighedsforhold mellem den unge Therese og den ældre og gifte Carol, som har et 12-årigt barn, og som ligger i skilsmisseforhandling med sin mand, Harge. Harge sender, for at diskreditere Carol som mor, en privatdetektiv efter Carol og Therese, da de er på langtur i bil. Bogen er filmatiseret og nomineret til 6 Oscars i 2016. Oprindeligt med titlen "The price of salt".

Patricia Highsmith, selv lesbisk, er mest kendt for sine krimier og thrillere, men skrev denne ene gribende roman om svær kærlighed mellem to meget forskellige kvinder i det snerpede 1950'er-miljø i USA. Den er inspireret af hendes eget møde med en sofistikeret kvinde som jule-medhjælp i et stormagasin. Den blev en kult-roman, da den genudkom i 1990'erne i USA.

Enkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave CarolFem minutter i himlenPå fast grund fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne Fem minutter i himlen og På fast grund om lesbiske amerikanske kvinderEnkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave Carol fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne og På fast grund om lesbiske amerikanske kvinderEnkelte ord i denne udgave er ændret til nutidigt sprog i forhold til den danske originaludgave Carol fra 1992. Lisa Alther har skrevet romanerne Fem minutter i himlen og om lesbiske amerikanske kvinder.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

PH (f. 1921) er kendt som en mester indenfor den psykologiske spændingsroman, men Carol er en lesbisk kærlighedsroman og enestående indenfor forfatterskabet. Den udkom 1. gang i 1952 underpseudonym. Therese på 19 er juleassistance i et stormagasin i New York og iøvrigt scenografelev. Hun er vokset op på en institution, hungrer efter kærlighed men har ikke fundet lykken hos sin ven,kunstnerspiren Richard. Den finder hun sammen med Carol, ca. 30 og en dag tilfældigt kunde i stormagasinet. C. er mor til en lille pige og i skilsmisseforhandlinger. De indleder et forhold på enbilrejse vestpå og opdager, at de bliver overvåget af en detektiv hyret af Cs ex. mand, der bruger alle kneb for at sikre sig forældremyndigheden over barnet. Romanen afspejler McCarthy periodenssyn på sexuelle afvigere i USA, men PH under heldigvis sine to hovedpersoner en happy ending. Carol har haft en mission i USA og fået mange genoptryk. Romanen rummer fine passager skrevet medforelskelsens glød, men denvirker unægtelig også bred til det omstændelige, noget passe og ikke som en oplagt udgivelse i Danmark anno 1992. 50'ernes tabubelagte USA synes på det område fortidigt.Forfattere som Lisa Alther og Marge Piercy har givet mere tidsvarende beskrivelser af uautoriserede samlivsformer.


Jyllands-posten

d. 1. maj 1992

af

af

Annelise Vestergaard

d. 1. maj 1992


Weekendavisen

d. 14. maj 1992

af

af

Bo Green Jensen

d. 14. maj 1992


Politiken

d. 16. maj 1992

af

af

Anders Bodelsen

d. 16. maj 1992


Information

d. 10. juni 1992

af

af

Jette Lundbo Levy

d. 10. juni 1992