Bøger / faglitteratur / bibliografier

Cementen


Beskrivelse


Historien bag etableringen og udbredelsen af den succesfulde danske cementindustri, med fokus på nogle af branchens største aktører: FLSmidth og Aalborg Portland.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2019

af

af

Lars Ovesen

d. 15. okt. 2019

I denne titel i serien "100 danmarkshistorier" tager vi fat på cement! Det lyder måske kedeligt, men bagved gemmer der sig et stort dansk industrieventyr. Læs om F.L. Schmidt, deres involvering i Asien og om de stærke personligheder bag. For den opgaveskrivende samt den nysgerrige.

Bogen indledes med et kortere kapitel, der beskriver forløbet op mod cementeventyrets start i bl.a. Macao i Kina. Herefter beskrives monopolteknologien, der gjorde danske cementfabrikker til de førende i verden, skarpt forfulgt at tysk og amerikansk isenkram. Efterfølgende beskrives danskernes involvering i Asien, og der fortælles om store markeder samt personligheder. Slutteligt bevæger bogen sig tilbage til Danmark, og den mere lokale vinkel berøres.

Historien er fængende, og persongalleriet vidner om datidens stærke mænd og om et industrieventyr, der bare buldrede derudaf. Alt i alt en oplysende og spændende bog.

For yderligere litteratur om Danmarks cementeventyr i Asien se den meget omfangsrige When China awakens - (619 sider) af samme forfatter.


litteratursiden.dk

d. 2. nov. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 2. nov. 2019

Titlen kunne være fra en socialrealistisk roman fra 50’ernes eller 60’ernes Sovjetunionen, men dækker i stedet over et meget spændende stykke overset dansk industrihistorie. Udgangspunktet er F. L. Sc...