Bøger / faglitteratur / essays

Chaplins pind : et essay om litteratur og kreativitet


Beskrivelse


Om hvordan litteratur, men også anden kunst, bliver til og om forholdet mellem kunst og kreativitet. De tager fat i hver deres flig af skriveprocessen og af tilblivelsesprocesserne.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 14. apr. 2020

23 essays om litteratur og om forholdet mellem kunst og kreativitet. For læsere med dybdegående interesse for litteratur og kunstneriske skabelsesprocesser.

Dan Ringgaard, professor i nordisk litteratur ved Aarhus Universitet, har tidligere bl.a. udgivet Litteratur i serien "Tænkepauser". Nu udkommer en essaybog om litteratur og hvordan kunst bliver til, fra kunstnerens hånd og i hovedet på modtageren. Bogen åbner med en prolog, der med afsæt i en scene, som aldrig kom med i Chaplins film "Byens lys", illustrerer det kunstnerisk værdifulde i det ufuldstændige, i fraklippet. Bogen er yderligere inddelt i afsnit med overskrifterne "Fraktur", "At skabe", "Improvisation", "At skrive", "Kreativitet" og "At læse". De 23 essays tager fat i hver deres lille flig af skriveprocessen og af tilblivelsesprocesserne med afsæt i værker af forfattere og kunstnere som fx Flaubert, Kafka, H.C. Andersen, Inger Christensen og Sydney Pollock m.fl.

Samling med interessante og udfordrende essays, der alle er præget af forfatterens store viden og belæsthed. Ringgaard skriver inspireret og veloplagt og bevæger sig med stor selvfølgelighed fra værk til værk, og med inspiration fra utallige forfattere, kunstnere og tænkere giver han derved gennem essayets kikkertsigte et interessant indblik i kunstneriske skabelsesprocesser.

Essayet Hvorfor skriver jeg? giver et indblik ind i den kreative proces hos en af Europas store forfattere, Karl Ove Knausgård.


litteratursiden.dk

d. 3. juli 2020

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 3. juli 2020

Interessant bog om, hvordan kunst bliver til, af professor i nordisk ved Aarhus Universitet Dan Ringgaard, der har speciale i litterære tilblivelsesprocesser. Dan Ringgaard beskriver gennem udvalgte ...


Information

d. 26. juni 2020

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 26. juni 2020


Weekendavisen

d. 14. aug. 2020

af

af

Lars Bukdahl

d. 14. aug. 2020