Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Charlie og chokoladefabrikken


Beskrivelse


Charlie bor sammen med sin fattige familie, der næsten altid er sultne. Da Charlie finder en guldbillet fra Willy Wonkas chokoladefabrik går alle hans ønsker i opfyldelse. Ikke nok med at han skal besøge chokoladefabrikken, han vinder også alt det slik, han kan spise. En spøjs og sjov historie til oplæsning for 9-12-årige.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2017

af

af

Lars Larsen

d. 10. apr. 2017

En historie om den fattige Charlie, der finder en guldbillet i en chokoladebar fra Willy Wonkas chokoladefabrik og vinder et besøg på chokoladefabrikken og alt det slik, han kan spise resten af sit liv. En sjov og lidt mærkelig historie, som er rigtig god til oplæsning for 9-11-årige.

Charlie er en stille og beskeden dreng, der bor sammen med sine forældre og bedsteforældre i et lillebitte hus. De har ikke mange penge. Hans far er den eneste i familien, som tjener penge. Han har et job som tandpastahætte-påskruer, og det er der ikke mange penge i. En dag finder Charie en guldbillet i en chokoladebar. Det samme gør 4 andre børn i byen, og det vender op og ned på alting. John Kenn Mortensen har illustreret.

Romanen er fra 1964 og udkom første gang på dansk i 1971. Det er stadig en underholdende og sjov historie om gode og mindre gode egenskaber hos både børn og voksne. En fantasifuld, sjov og moralsk historie, der handler om såvel beskedenhed som grådighed, forkælelse, utålmodighed og sløvhed. Indholdet i historien er uændret, men sproget er strammet op, og den er blevet lettere at læse. En indbydende chokoladebrun roman, flot illustreret af John Kenn Mortensen med tegninger der passer perfekt til Roald Dahls univers og føjer nyt til fortællingen.

En fabulerende historie i slægt med Roddy Doyles StrålendeEn som HodderMatilda, Bjarne Reuters En som Hodder og Roald Dahls egen MatildaEn fabulerende historie i slægt med Roddy Doyles Strålende, Bjarne Reuters og Roald Dahls egen MatildaEn fabulerende historie i slægt med Roddy Doyles Strålende, Bjarne Reuters En som Hodder og Roald Dahls egen .


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2023

af

af

Christine Christensen

d. 10. mar. 2023

Charlie bor sammen med sin fattige familie, der næsten altid er sultne. Da Charlie finder en guldbillet fra Willy Wonkas chokoladefabrik går alle hans ønsker i opfyldelse. Ikke nok med at han skal besøge chokoladefabrikken, han vinder også alt det slik, han kan spise. En spøjs og sjov historie til oplæsning for 9-12-årige.

Charlie er en sød og betænksom dreng, der bor sammen med sin fattige og sultne familie i et lillebitte hus. Charlies højeste ønske er at spise sig mæt i chokolade, og at besøge Willy Wonkas mystiske chokoladefabrik. Drømmen går i opfyldelse, da han finder en guldbillet i en chokoladebar. Sammen med 4 andre børn har han vundet et besøg på fabrikken og det bliver en magisk, men også farlig rejse med springvand af chokolade, hårkarameller og slikbart tapet. Bogen er nyoversat med illustrationer af Quentin Blake.

En sjov og fantasifuld, men også moralsk og lidt stereotyp fortælling, der bærer præg af at være fra 1964. De usympatiske, forkælede og grådige børn bliver straffet, mens Charlie bliver belønnet for sin beskedenhed og stilhed. Indholdsmæssigt er historien uændret, men sproget, og især sangene, er strammet op og Quentin Blakes tegninger passer godt til det skæve univers.

Historien udkom sidst i 2017 med John Kenn Mortensens flotte tegninger. Charlie og chokoladefabrikkenFing (Ill. John Kenn Mortensen). Læs også Dave Wallimas skøre bøger fx Fing, der også er for de lidt yngreHistorien udkom sidst i 2017 med John Kenn Mortensens flotte tegninger. Charlie og chokoladefabrikken (Ill. John Kenn Mortensen). Læs også Dave Wallimas skøre bøger fx , der også er for de lidt yngre.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Inger Jessen

d. 19. dec. 2018

En meget engelsk og moralsk historie om verdens bedste chokoladefabrikant Wonka med den mest eventyrlige chokoladefabrik, der kan tænkes. Kun hans arbejdere, bittesmå pygmæer fra Oompa-Loompastammen, har adgang til fabrikken. Derfor er det meget spændende, da Wonka lover fem børn en dag på fabrikken som gevinst i et chokoladelotteri. Den fede Augustus, den forkælede Veruca, den tyggegummigumlende Violet, tvnarkomanen Mike Tehveh og bogens sultne helt, Charlie, er de lykkelige vindere. De fire førstnævnte går en grum skæbne i møde, fordi de ikke kan lade være med at pille, men vor ærlige, pålidelige, venlige, fattige og hundesultne Charlie arver hele fabrikken. Det er sjov, spændende og grotesk læsning i stil med Alice i Eventyrland. Oplæsning fra 8 år, selvlæsning fra 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ulla Garde

d. 5. apr. 2019

Fem guldsedler indlagt i chokoladepakker giver fem børn adgang til chokoladefabrikanten Willy Wonka's fantastiske fabrik. På vej gennem fabrikken overtræder de fire børn, alle forkælede og uartige, Willy Wonka's forbud, mens den fattige og sultne Charlie kommer igennem turen uden fejltrin. Han får som belønning løfte om at få fabrikken, når han bliver stor og bolig med til sig og sin sultne familie. En meget moralsk, men også meget ironisk happy-end. Bogen er fuld af mange fantasifulde og meget engelske optrin, altsammen noget om slik, så det vil jo nok interessere. Men de lange indlagte digte er svære, skønt morsomme. Oversættelsen er god (Jens Louis Petersen), men det er irriterende, at han konsekvent har skilt alle ord, som på engelsk er i to ord, som fx. chocolaté river, der er oversat som chokolade floden. Det er svært at se, hvilke børn der egentlig vil goutere den barokke og indimellem ret barske bog, der ikke kommer på højde med åndelige forfædre som Aliceieventyrlandeller Peter Plys. Oplæsning fra ca. 7 år. Hvis selvlæsning overhovedet, så nok først fra ca. 11 år, da teksten læseteknisk er svær.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. sep. 1999

af

af

Bente Nielsen

d. 6. sep. 1999

Roald Dahls fantasifulde og belærende bog om drengen Charlie, der arver hr. Wonkas berømte chokoladefabrik, udkommer her i nyillustreret udgave. Quentin Blakes lette, løse streg passer godt til historiens humoristiske tone. Illustrationerne er farvelagte og giver ganske afgjort denne udgave et mere tidssvarende og levende præg. Dette understreges endvidere af et moderne layout. Historien er særpræget og meget moralsk. Med fantasi og humor sætter den forskellige uheldige elementer hos både børn og forældre på plads, og belønner den beskedne, uselviske, positive dreng og hans familie. Med en rørende naivitet berører den stadig aktuelle problemstillinger, som grådighed, forkælelse, utålmodighed og passivitet. Bogen egner sig bedst til oplæsning for 9-11-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. sep. 1999

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 6. sep. 1999

Med de vellykkede filmatiseringer af Matilda og Heksene nåede Roald Dahls navn ud til en større offentlighed. Det har også betydet forøget interesse for hans bøger, og dermed også for Charlie og ckokoladefabrikken (oprindeligt fra 1967, dansk udgave 1971), der nu udkommer i 3. udgave på dansk, denne gang illustreret af Quentin Blake, der også tidligere har illustreret andre bøger af forfatteren. Det er fortællingen om den fattige, men gode og retlinede Charlie, der vinder chokoladefabrikanten Willy Wonkas tillid og arver hans mystiske chokoladeimperium i konkurrence med andre, forkælede og vanartede repræsentanter for moderne børn. Det er således en moralsk historie, der med humor og absurditeter går i kødet på forkælelse, overbeskyttelse, grådighed og fortæller en politisk ukorrekt, men stadig stærkt appellerende og underholdende fabel om forholdet mellem forældre og børn. Quentin Blakes illustrationer giver fortællingen det personlige præg, den kræver og bidrager til en også æstetisk og smuk genudgivelse. En stærkt savnet og opdateret version af en kultbog, der har alle chancer for at blive en klassiker.


litteratursiden.dk

d. 24. nov. 2017

af

af

Pia Bechmann

d. 24. nov. 2017

Herligt gensyn med Roald Dahls ikoniske klassiker om Charlie, der vinder et besøg på Willy Wonkas utrolige chokoladefabrik, med mesterlige illustrationer af John Kenn Mortensen. Historien om Willy Wo...


Weekendavisen

d. 19. maj 2017

af

af

Stine Reinholdt Hansen

d. 19. maj 2017


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 18 (2005)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 151, nr. 18 (2005)