Bøger / skønlitteratur / spænding

Clinch


Beskrivelse


Ex-bokseren Harry Kvist arbejder som gældsopkræver i 1930'ernes rå og depressionsramte Stockholm. Et sædvanligt, brutalt besøg hos en skyldner bringer ham dog i fedtefadet, eftersom han efterfølgende bliver mistænkt for drab. Han tager opklaringen i egne hænder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2019

af

af

Helle Winther Olsen

d. 23. jan. 2019

Thriller noir, henlagt til depressionens Stockholm i begyndelsen af 1930'erne. Den kriminelle underverden er uskøn og rå, men pengeopkræveren Harry Kvist formår at lade hænderne tale voldens sprog. Mørk og hårdkogt spænding for hårdføre thriller-læsere.

Den svenske forfatter debuterede i 2015 med denne 1. del af en historisk thriller-trilogi, som har gået sin sejrsgang i flere lande som en benhård nordisk noir. Den foregår i et vinterkoldt Stockholm i begyndelsen af 1930'erne med Harry Kvist i hovedrollen. Kvisten, som han kaldes, tjener til dagen og vejen som brutal gældsopkræver og trækker på sine erfaringer fra søen, fængslet og bokseringen. Han er macho, hårdkogt og biseksuel og tager læseren med på en tour de force gennem datidens kriminelle undergrundsmiljø, som tæller både høj og lav, spiritussmuglere, prostituerede, morfinister mm. Kvisten bliver nemlig anklaget for mord på en af de skyldnere, han har aflagt et brutalt, men dog ikke dræbende besøg.

Læseværdig først og fremmest for sine virkningsfulde tids- og miljøskildringer og sin ret interesssante hovedkarakter. Som hos Raymond Chandler er selve intrigen måske ikke dødspændende, men man suges ind i miljøerne, væmmes ved råheden og ånder lettet op ved de små glimt af hjerte, menneskelighed og lidt sort humor. Stockholm, vinteren 1932, er seriøst kold og deprimerende.

Både Raymond Chandlers og Volker Kutschers læsere vil sætte pris på stil, tid og plot.


Berlingske tidende

d. 19. feb. 2019

af

af

Merete Reinholdt

d. 19. feb. 2019