Bøger / faglitteratur

D-dag : Operation Overlord 6. juni 1944


Beskrivelse


Om hvordan det var de allieredes materielle og mandskabsmæssige ressourcer snarere end deres militære færdigheder der gjorde udslaget d. 6. juni 1944 på Normandiets kyst.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 22. maj 2014

For militærhistorisk interesserede.

En genudgivelse i 70-året for invasionen 1944 med den historiske ramme, forberedelserne og invasionen, som den forløb på de 5 landgangssteder. Der analyseres på både tysk og især allieret side, hvor en del kunne være grebet anderledes an. Især de kaotiske amerikanske luftlandsætninger, som kun lykkedes pga. tysk inkompetence og det haltende samarbejde mellem panser og infanteri. Kunne tyskerne have vundet? - tænkes der til sidst kontrafaktorisk, men der konkluderes nej. Trods de tyske panserdivisioners overlegne træning, mere selvstændige taktik, bedre våben især kampvogne og det vanskelige terræn kunne invasionen i praksis ikke slå fejl. Hertil var de allieredes massive talmæssig overlegenhed, luftherredømme og skibsartilleri, som knuste større modangreb, altafgørende. På plussiden tæller danske synsvinkler med bl.a. øjenvidneskildringer, mens en del faktuelle fejl mht. søkrigsindsatsen selv her i 5. udg. ikke er rettet. Generelt kommer bogen dog fint rundt om de historiske konklusioner og formår kompetent at anskueliggøre de gennemgående linjer og begivenheder for læseren.

En stort set identisk genudgivelse ift. til 1. udg. 2004 med titlen Operation Overlord. Værket, som er udgivet i skiftende formater, er fra 3. udg. beriget med nogle sider om krigsturisme. Men det grove papir giver forringede ill. ift. 1. udg., ligesom nogle faktuelle fejl stadig ikke er rettet.

En genudgivelse som i det væsentlige ikke adskiller sig fra tidligere udgaver.