Bøger / skønlitteratur / roman

Da duerne forsvandt


Beskrivelse


Fætrene Edgar og Roland vokser op sammen på landet i Estland men er meget forskellige. Under krigen arbejder Edgar for nazisterne og Roland for Skovbrødrene, der kæmper for et frit Estland. Sidenhen skifter Edgar holdning og arbejder for KGB i det sovjetiske Estland.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2013

af

af

Jette Landberg

d. 8. apr. 2013

For læsere af romaner om anden verdenskrig og årene efter, Sovjetunionen, Nazityskland, forholdene i Østeuropa og selvfølgelig med interesse for Estland og den estiske befolknings utrolige skæbne. Romanen kræver koncentration med spring i tid og personer, mange historiske detaljer og forkortelser.

Edgar og Roland er to fætre, der vokser op på landet i Estland, men deres liv bliver meget forskellige. Vi følger dem gennem krigen, først under Sovjet, så under tyskernes såkaldte befrielse og igen fra 1944 og frem til 60'erne som borgere i det sovjetiske Estland. Roland kæmper hos Skovfolket for et frit Estland, Edgar følger herskerne og arbejder for KGB. Bogen er også en historie om bl.a. Edgars ægteskab, han er homoseksuel, gift med Juudith, der på sin side tilbringer krigen med en tysk officer. Edgar Meos er en virkelig person, der arbejdede for flere forskellige efterretningstjenester. Finsk-estiske Oksanen har tidligere skrevet Stalins køer og Renselse, for hvilken hun modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2010. Her får vi tredje bog af fire om Estlands ufattelige historie.

Signe af Lars Johansson fortæller også en kærlighedshistorie med en tysk officer. Andre forfattere har behandlet Østeuropas historie fx Eugen Ruge, der har en del mere humor i sin familiehistorie. Politisk er begge bøger ret indviklede, men man bliver klogere undervejs.

Endnu en stor, lidt indviklet roman fra Oksanens hånd, der viser noget om de utrolige vilkår, mennesker overlever under.


litteratursiden.dk

d. 3. maj 2013

af

af

Marianne Träff

d. 3. maj 2013

Tredje del af Sofi Oksanens tetralogi om Estlands historie skuffer ved at være alt for meget historiebog og alt for lidt roman. Finsk-estiske Sofi Oksanen stødte under sin research til ’Renselse’, hen...


Berlingske tidende

d. 27. apr. 2013

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 27. apr. 2013


Information

d. 10. maj 2013

af

af

Torben Brostrøm

d. 10. maj 2013


Kristeligt dagblad

d. 11. maj 2013

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 11. maj 2013