Bøger / faglitteratur

Da mennesket blev menneske


Beskrivelse


Menneskets udvikling fra aber over menneskeaber, abemennesker og neandertalere til moderne mennesker. Desuden en beskrivelse af menneskets mentale udvikling, kolonisering af kloden og udviklingen fra jæger-samler-samfund til moderne storbysamfund.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 17. sep. 2012

Bogen henvender sig til populærvidenskabeligt interesserede læsere.

Forfatteren (f. 1951) er overlæge og speciallæge i klinisk genetik. Han har bl.a. skrevet Menneskets oprindelse og udvikling, 3. udgave 2005. Bogen gennemgår menneskets oprindelse, evolution og udvikling fra over 25 mio år siden til i dag. Halvdelen af bogen er om perioden til og med Cro-Magnonmennesket. Bogen bevæger sig inden for flere videnskaber: Palæontologi, biologi, geologi, arkæologi og andre som kan bidrage med oplysninger om menneskets evolution og kendte historie. Den forsøger at samle hovedpunkterne i alle disse videnskaber for at danne et billede af hvad vi ved. Bogen er gennemillustreret og fortrinsvis i farver: Fotoer, rekonstruktioner, kort, diagrammer mm. Desuden er der en del temabokse. Sprogligt let forståelig og enkelte steder dramatiseret for at levendegøre fund.

Der findes en håndfuld bøger om delemner fra bogen, men ingen som på denne måde opsamler hele området. Der er blevet forsket en del i området siden 2. udgaven, og denne udgave er udvidet og ajourført i forhold til det, især hvad angår neanderthalerne.

Populærvidenskabelig bog som opsummerer de overordnede pointer i videnskabelige fund og teorier om menneskets udvikling.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 2004

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 1. dec. 2004

Populærvidenskabelig gennemgang af menneskets udvikling siden det udskilte sig som selvstændig art inden for primaterne og indtil historisk tid. Halvdelen af bogen er om udviklingen frem mod nutidsmennekset for ca. 50.000 år siden. Dvs. slægtsskabet med aber og specielt sammenligning af gener (forfatteren er overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling, Århus Universitetshospital). Denne del bevæger sig inden for geologi, klimatologi, arkæologi, palæontologi m.v. Og hvordan mennesket koloniserede hele kloden. Anden halvdel fokuserer på Mellemøsten og Europa og udviklingen fra jægersamfund over agerbrug til bykultur. Genetikken tages op igen i de afsluttende kapitler om sprog, genetiske variationer, arv og miljø, racer m.m. Hele bogen bringer især nye fund og ny forskning ind (fx om Syndfloden). Også i forhold til forfatterens Menneskets oprindelse og udvikling, 2. udg. 2001. Det omfattende billedmateriale supplerer teksten. Det er fotos i sort/hvid og farve, tegninger og rekonstruktioner. Ligesom informative faktabokse og inserater med tidstavler, diagrammer og kort. Sammen med det letfattelige sprog gør det bogen anvendelig for et bredt publikum som er interesseret i emnet.


Folkeskolen

Årg. 124, nr. 31 (2007)

af

af

Malene Schrøder

Årg. 124, nr. 31 (2007)


Berlingske tidende

d. 12. dec. 2004

af

af

Jens Ejsing

d. 12. dec. 2004


Politiken

d. 15. jan. 2005

af

af

Lars Andreassen

d. 15. jan. 2005


Aktuel arkæologi

Årg. 2, nr. 6 (2004)

af

Årg. 2, nr. 6 (2004)


Kaskelot

Nr. 158 (2006)

af

af

Nanna Heinz

Nr. 158 (2006)


Slagmark

Nr. 46 (2006)

af

af

Frank Beck Lassen

Nr. 46 (2006)


Aktuel naturvidenskab

2005, nr. 1

af

af

Kaj Sand-Jensen

2005, nr. 1