Bøger / faglitteratur / bibliografier

Da vikingerne mødte korset : Ansgar og missionen mod nord


Beskrivelse


Om Ansgars (801-865) liv og missionsarbejde i Norden, og om kristendommens indførelse i Danmark med inddragelse af arkæologiske fund, der anfægter vores hidtidige forestillinger om perioden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. maj 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 25. maj 2018

På Jellingstenen praler Harald Blåtand med at have gjort "danerne kristne", men er det nu også sandt? Forfatteren følger Ansgars liv og missionsarbejde, og inddrager nye arkæologiske fund, som anfægter vores hidtidige forestillinger om kristendommens indførelse i Danmark. For læsere med særlig interesse for Danmarks tidligste kristne historie.

Torben Bramming (f. 1964) er præst i Ribe og leder af Kulturcentrer Taarnborg. Han skriver om den tidligste kristendom i Danmark, gennem beretningen om Ansgars liv. Hans konklusion er, at kristendommen i et vist omfang var etableret allerede i første halvdel af 800-tallet, og at Ansgars virke som missionær derfor var mere succesrigt end hidtil troet. Han beskriver Ansgars liv detaljeret ud fra allerede kendte kilder, som citeres flittigt, og han underbygger udsagnet om udbredelsen af kristendommen med helt nye fund af en tidlig kristen kirkegård i Ribe. Bogen er illustreret med nogle få helsidesbilleder, og der er kildeliste og noter.

Bramming leverer et grundigt arbejde, og han har en god notedisciplin, men bogen er ikke historievidenskab, og i et afsluttende kapitel lægger han da også afstand til en mere traditionel materialistisk historieskrivning. Sprogligt er bogen korrekt, men også lidt tung, og der er ikke tale om populærvidenskab rettet mod et bredt publikum.

Ansgar og religionsmødet i Norden har også en kristen tilgang til Ansgar, men er ikke opdateret på det arkæologiske.


Jyllands-posten

d. 2. juni 2018

af

af

Mikael Jalving

d. 2. juni 2018


Berlingske tidende

d. 19. juli 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 19. juli 2018


Religion

2018, nr. 4

af

af

Tinne Serup Bertelsen

2018, nr. 4


Præsteforeningens blad

Årg. 108, nr. 37 (2018)

af

af

Kresten Drejergaard

Årg. 108, nr. 37 (2018)