Bøger / faglitteratur / dagbøger

Dagbog fra Østfronten : en dansker i Waffen-SS 1941-44


Beskrivelse


En danskers (f. 1903) dagbog om livet på Østfronten, om den lange ventetid, om rejsen mod slagmarken, om kulden, kedsomheden, tvivlen og de barske realiteter i Frikorps Danmark.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. sep. 2005

af

af

Kent Skov

d. 8. sep. 2005

I strømmen af bøger om 2. verdenskrig får vi endnu en personlig beretning - her i form af en virkelig dagbog fra en soldat, der gjorde tjeneste på tysk side. I "Haralds dagbog" beretter en dansk familiefar og Frikorps Danmark-soldat selv fra han melder sig til Waffen-SS i 1941. Harald - navnet er ændret i bogen - melder sig ind i DNSAP i 1940 og tager konsekvensen af sine holdninger og den effektive tyske propagandamaskine målrettet mod de danske sympatisører og melder sig hurtigt til krigstjeneste. Harald gør først tjeneste i Tyskland, men kommer hurtigt videre til Kroatien og Polen, før han bliver sendt til den russiske østfront ved Leningrad - dog uden på noget tidspunkt at blive involveret i direkte kamphandlinger. Harald beretter nøgternt på sin særegne dansk-tyske udtryksmåde om sine oplevelser som menig og sergent over de 2 1/2 år, han gør tjeneste. Ikke kun om egne tildragelser - også om konflikter i kompagniet med overordnede og politiske uoverensstemmelser. Det gør ifølge udgiverne, der også stod bag Under hagekors og Dannebrog - danskere i Waffen SS 1940-45, beretningen til et nyttigt og troværdigt dokument fra samtiden. Indledningen sætter fint konteksten for dagbogen, der også har noteapparat samt et afsluttende essay, der analyserer og afmystificerer de nazi-sindede soldater og sympatisører. For de særligt interesserede samt faghistorikere/undervisere.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2012

af

af

Lars Ovesen

d. 7. maj 2012

Denne titel egner sig fortrinligt for lånere med en stor interesse for 2. verdenskrig. Eller for låneren med en nysgerrighed vedrørende danskeres deltagelse som soldater for Tyskland under 2. verdenskrig.

Denne bog beskriver en danskers hverdag som soldat for tyskerne under anden verdenskrig. Dagbog fra Østfronten : en dansker i Waffen-SS 1941-44 er, en dagbog skrevet af danskeren Harald der gjorde tjeneste ved østfronten, mod russerne, under 2. verdenskrig. Dagbogen tager sin begyndelse d. 30/6-1941, med indmeldelse i Waffen SS, og slutter d. 17/1-1944 med aflevering af uniform samt papirer. Titlen afsluttes med et mindre essay der, for mit vedkommende, gav lidt stof til eftertanke. Bogen er meget gennemarbejdet, og teksten er suppleret af et væld af fodnoter, der underbygger og forklarer yderligere i forhold til teksten. Endvidere er der en række sort/hvide fotos af forskellige kvalitet. Selve titlen er en rimelig god hardback kvalitet, skrevet med tydelige typer.

Den foreliggende bog er en 2. udgave, med ca. 20 sider ekstra. Disse bringer dog ikke noget nyt under solen, så hvis første udgave haves, så kan denne godt undværes.

Dagbogsformen i denne bog fungerer særdeles godt, og titlen er forholdsvis letlæst. Der er dog beskrivelser der virker ret makabre, og titlen er derfor ikke til den meget sarte læser. Alt i alt, en spændende og interessant bog.