Bøger / skønlitteratur / roman

Dage med Lilly


Beskrivelse


Irske Lilly må i 1920'erne afsted til USA med sin forlovede Tadg, der bliver likvideret af britiske forbindelser. Senere gifter hun sig med Joe og får sønnen Ed. Som 70-årig får hun overladt ansvaret for barnebarnet Bill. Hans selvmord efter Golfkrigen 1992 udløser Lillys tilbageblik på sit omskiftelige liv, fyldt med glæder og sorger.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2012

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 7. maj 2012

Gribende afdæmpet roman med stor dramatik. Det 20. århundredes historie, som en irsk emmigrant oplevede det på egen krop og sjæl. Kan anbefales til alle, der holder af en velfortalt historie, hvor alle tråde samles og følelser ikke udpensles.

Barry regnes blandt Irlands fineste forfattere. Hans 3. roman på dansk skildrer et liv fyldt med sorg og glæde, smukt fortalt med diskret indføling. Irske Lilly er født primo 1900 og rejser som ung til USA med sin afdøde brors ven. Kærligheden varer kort, for Tadg bliver likvideret. Frygten forlader aldrig Lilly, der senere gifter sig med Joe, som overraskende forlader hende, da hun venter barn. Sønnen Ed holder sig skjult efter sin deltagelse i Vietnam-krigen, men overlader sin lille søn Bill til Lilly, som nu er over 70. Bill begår selvmord efter Golfkrigen 1992, og så må Lillys liv omsider også slutte, 89 år gammel.

Lillys bror Willie Dunne er hovedperson i Og alt bliver stille, 2006, så familietråden fortsætter her, selv om bøgerne kan læses fuldstændig uafhængigt af hinanden.

Roligt fortalt roman om irske Lilly, der som ung må afsted til USA med sin ungdoms kærlighed, Tadg. Han bliver likvideret og Lilly lever i evig uro. Hendes næste mand Joe forlader hende brat, da hun bliver gravid. Sønnen Ed har været soldat i Vietnam og Lilly må i høj alder tage sig af barnebarnet, der efter sin krigsdeltagelse begår selvmord. Et fint skønlitterært rids over væsentlige begivenheder i det 20. årh. og en smuk fortælling om livets sorger og glæder.


litteratursiden.dk

d. 11. juni 2012

af

af

Britta Voergaard Poulsen

d. 11. juni 2012

Smukt og usentimentalt beskrevet følger man et dramatisk kvindeliv gennem det meste af det 20. århundrede. I den irske forfatter Sebastian Barrys tredje bog på dansk møder man den 89 årige Lilly i de ...


Jyllands-posten

d. 28. juli 2012

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 28. juli 2012


Weekendavisen

d. 4. jan. 2013

af

af

Rasmus Dahlberg

d. 4. jan. 2013