Bøger / skønlitteratur / roman

Dagmar : Maria Feodorovna


Beskrivelse


I 1928 sidder Dagmar på Hvidøre og ser tilbage på sit liv som datter af Christian IX og dronning Louise, gift med den russiske tronfølger, årene som kejserinde, den russiske revolution og de menneskelige omkostninger, der var en del af hendes dramatiske skæbne.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Anne Grete Jacobsen

2007

Er man interesseret i historiske romaner, er Maria Hellebergs romaner et godt bud.

Maria Helleberg har som hovedperson igen valgt en af kvinderne fra det danske kongehus, Kejserinde Dagmar af Rusland, som fik en helt usædvanlig skæbne. Det er den Dagmar, som i september 2006 blev genbegravet i Peter og Paul Katedralen i Sankt Petersborg. Romanen tager afsæt i de 2 år, Dagmar tilbragte i husarrest på Krim efter den russiske revolution. I erindringsglimt får vi fortalt Dagmars historie fra hun som helt ung bliver forlovet med sit livs kærlighed Nikolaj, og til hun vender tilbage til Danmark, hvor hun tilbringer sine sidste år. Maria Helleberg tegner et portræt af en kvinde, som i starten er usikker, hun som kommer fra det lille fattige land til den - i hvert fald på overfladen - ufattelige rigdom hos den russiske zarfamilie. Hun føler sig meget alene, selv om hun er omgivet af sin store familie, og noget nært forhold får hun aldrig til sine børn. Hun kommer ikke til at tilrettelægge sit eget liv, som hun har lyst til, men må følge de voldsomme historiske begivenheder på tæt hold.

Der findes ingen romaner om Kejserinde Dagmar, men hendes liv er beskrevet i flere biografier. Der er bl.a. Kejserinde Dagmars fangenskab på Krim, 2005, Zarmode blandt zarmordere, 2003 og Inger-Lise Klausens store og flotte Dagmar fra 1997.

Som sædvanligt skriver Maria Helleberg levende og malende, og det er tydeligt, at hun har lavet sin research godt. Hendes mange trofaste fans bliver ikke skuffede.


litteratursiden.dk

d. 28. jan. 2008

af

af

Helle Regitze Boesen

d. 28. jan. 2008

Kom tæt på den danske prinsesse der blev zarina og oplevede den russiske revolution. Dagmar, datter af Christian den 9., blev i 1866 gift med den kommende russiske zar, og hendes liv som dansk prinses...


Jyllands-posten

d. 2. nov. 2007

af

af

Annelise Vestergaard

d. 2. nov. 2007


Weekendavisen

d. 16. nov. 2007

af

af

Lars Bukdahl

d. 16. nov. 2007


Berlingske tidende

d. 10. nov. 2007

af

af

Mette Strømfeldt

d. 10. nov. 2007


Information

d. 10. jan. 2008

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 10. jan. 2008