Bøger / skønlitteratur / roman

Damekupeen


Beskrivelse


Den 45-årige ugifte indiske Akhila har omsider trodset sin families omklamrende omsorg og krav, og begivet sig ud på en togrejse. I kupeen undervejs fortæller de andre kvinder om deres liv, og styrker derved hendes vilje til selvstændighed.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2003

af

af

Lone Thaarup

d. 28. aug. 2003

Indtil for få år siden var der særlige damekupeer i mange indiske tog, ligesom der også var særlige billetsalg for kvinder - begge særordninger er nu under afvikling. Forf. bruger damekupeen både som fysisk ramme og i overført betydning som billede på et kvindeligt univers. Det er Anita Nairs 2. roman - men hendes første på dansk. Velskrevet, humoristisk og medlevende - den er både fremmedartet og meget, meget almen for til syvende og sidst kredser kvindeliv omkring kærlighed/ægteskab/moderskab uanset tid og sted. Hovedpersonen er den 45-årige enlige Akhila, som en dag beslutter sig for at begive sig alene ud på en længere togrejse, trods familiens indvendinger. Hun fastholder dog sit forehavende og i damekupeen møder hun 5 andre kvinder, som fortæller deres historie og giver deres bud på A.s spørgsmål: Er det muligt for en kvinde at leve alene? Svarene kommer vidt omkring, forf. giver sig god tid til at skildre nuancer og detaljer i historierne og dermed give indblik i en spændende verden. Gennem kvindernes liv skildres bl.a. samfundsforhold, klasseforskelle og traditioner - men også farverige beskrivelser af tøj, smykker, bryllupsskikke og frem for alt mad. Rejsen giver A. ny indsigt, som ikke skal røbes her, men det er en dejlig bog.


litteratursiden.dk

d. 2. aug. 2004

af

d. 2. aug. 2004

5 kvinder mødes i togets "Damekupé"; hver har de deres egen dramatiske historie at fortælle, som handler om værdighed og selvrespekt i nutidens Indien - om at undgå vanære og ulykke og måske forfølge ...


Weekendavisen

d. 12. mar. 2004

af

af

Liselotte Wiemer

d. 12. mar. 2004


Politiken

d. 20. sep. 2003

af

af

Susanne Bjertrup

d. 20. sep. 2003


Berlingske tidende

d. 25. okt. 2003

af

af

Else Cornelius

d. 25. okt. 2003