Bøger / faglitteratur / jubilæumsskrifter

Damen i midten : mode, kvinder & danmarkshistorie set gennem et stormagasins vinduer


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med stormagasinet Magasins 150-års jubilæum.

Fra udstillinger af ”levende Japanere” til introduktionen af plastic– Magasin har i sine 150 år inspireret og introduceret danskerne for nye måder at forstå verden gennem ting, vi ikke altid vidste, vi havde brug for. Danmarkshistorien bliver mest fortalt gennem politik, gennem krige og gennem de kulturpersonligheder, der har beskrevet os på en måde, vi gerne vil stå ved. Men danmarkshistorien er også de ting, den mode, og de måder vi har forbrugt dem på, og ikke mindst: de mænd og kvinder, der har introduceret os for disse ting. Set gennem Magasins vinduer får vi indblik i en danmarkshistorie som overrasker og fascinerer; fra dengang et job i Magasin var et af de få mulige for kvinder, til dengang den første ferieuge blev introduceret. Fra krinoliner til skulderpuder; fra haute couture så fin, at selveste Christian Dior var nødt til at kigge forbi Magasin, til nutidens stangtøj. Fra sagnomspunden æggesalat til TV-dinner. Damen i midten handler også om de to mænd, der flankerer hende. To mænd, der rejser gennem samfundet til dets top. Nemlig Wessel & Vett, der begynder med at arbejde for andre, og slutter med at have bygget indkøbspaladset midt på Kongens Nytorv uden at det ser ud til, at de nogensinde har glemt det småborgerskab, de selv kom fra.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. mar. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 19. mar. 2018

Et imponerende værk om dansk mode, kvinder og stormagasinet Magasins historie gennem 150 år. Bogen appellerer bredt og vil især være oplagt til mode- og historieinteresserede.

I anledning af stormagasinet Magasins 150 års jubilæum, har Julia Lahme fået til opgave at udarbejde denne bog. Bogen starter ud med Magasins grundlæggere, Vett og Wessel, der tager første spadestik til det der senere vokser sig til et imperium. Magasin bliver til i en tid, hvor moden dikteres meget langt fra Danmark, nemlig i Paris. Forfatteren arbejder sig op gennem tiden ved hjælp af et stort billedmateriale og kæder det sammen med kvindens historie i Danmark. Der er fortællinger om Danmarks første modeshow i 1913, udstillingen af fem levende japanere i 1917, kvindelige medarbejdere i Magasin og Magasins store engagement i forbrugeroplysning. Bogen rundes af med tanker om stormagasinets fremtid.

Et virkeligt flot værk, der formår at indkredse modens og historiens, herunder især kvindehistoriens, udvikling i Danmark gennem de sidste 150 år. Julia Lahme har gjort sit arbejde virkelig godt, sætter stormagasinets historie ind i en historisk kontekst, og hendes prioritering af emner synes helt rigtige. Billedmaterialet er stort og fungerer utroligt godt med bogens tekster.

I 1993 blev der i forbindelse med Magasins 125 års jubilæum udgivet Magasin på tværs i 125 år.


litteratursiden.dk

d. 24. maj 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 24. maj 2018

Et indbydende billedværk om det engang så legendariske stormagasin, hvis 150-årige historie afspejler et stykke dansk kulturhistorie med fokus på kvinder. Det er i høj grad de utallige illustrationer...


Weekendavisen

d. 13. apr. 2018

af

af

Heidi Laura

d. 13. apr. 2018


Information

d. 18. maj 2018

af

af

Tone Frank Dandanell

d. 18. maj 2018