Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danefæ : skatte fra den danske muld : til Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med Dronning Margrethes 70-års fødselsdag.

I bogen præsenteres 50 fantastiske fund fra hele Danmark i lige så mange kapitler. Smukke fotos viser fundene, og teksterne fortæller deres historier; både hvordan de blev fundet, hvad de blev brugt til og hvilken betydning, de havde.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2010

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 29. sep. 2010

Meget anvendelig i folkebiblioteket, ligesom alle skole- og uddannelsesbiblioteker, som har historie som fag, kan få stor fornøjelse af denne smukke bog, der også vil gøre sig godt i udstillinger.

Bogen viser i store farvefotografier de allerfineste fund fra fortiden, fund som går under betegnelsen danefæ. Dette gamle ord er jo nærmest danefæ i sig selv, og det betegner dødt gods, altså ting, som ingen herre har. Allerede i Jyske Lov fra 1241 blev det befalet, at "hvad ingen ejer, det ejer kongen", og i dag er det Nationalmuseet, som forvalter denne bestemmelse, som stadig er gældende og nu betegner genstande med væsentlig kulturhistorisk betydning. Og hvilke herligheder vi præsenteres for! Ravsmykker, sølvskatte, runesten, offergaver, guldmønter - alt sammen formidlet i et lettilgængeligt sprog af nogle af landets fineste kendere. Udgivelsen repræsenterer smukt boghåndværk og er samtidig en hyldest i anledning af 70-årsdagen for en af Danmarks kendteste arkæologer, nemlig dronning Margrethe. Bogen knytter sig til udstillingen "Dronning Margrethe og arkæologien", som netop har været vist på Moesgaard og nu kan ses på Nationalmuseet.

En tilsvarende bog om danefæ blev udgivet i 1980, da dronning Margrethe fyldte 40 år. I den nye bog vises de fineste af de danefæ, som siden 1980 er kommet for en dag.

Alle med bare den mindste interesse for historie vil nyde at læse og kigge i denne dejlige bog. Kan varmt anbefales.


Berlingske tidende

d. 17. dec. 2010

af

af

Niels Houkjær

d. 17. dec. 2010


Jyllands-posten

d. 18. jan. 2011

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 18. jan. 2011


Kuml

2011

af

af

Lars Krants Larsen

2011