Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmark 900-1300 : kongemagt og samfund


Beskrivelse


Om det danske riges tilblivelse, kongemagten, det feudale system og kirkens stigende magt, men også landbrugsforbedringerne som økonomisk gevinst for landet, alt fortalt ud fra kildematerialer.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 10. jan. 2012

Den ældre danske middelalder var en turbulent brydningstid mellem nordisk vikingekultur og nye strømninger fra Europa. Her blev Danmark til "Danmark".

Bogen handler om danerne og det danske riges tilblivelse: om Harald Blåtand, der gjorde danerne kristne; om kongemagten, der udkæmpede blodige magtkampe og grundlagde det feudale system; om kirkens stigende magt, den jordejende adels betydning, grundlæggelsen af landsbyfællesskabet og den gennemgribende forbedring i landbruget, der for alvor var en økonomisk gevinst for landet. Hele historien beskrives ud fra et rigt kildemateriale, herunder retsdokumenter, klosterkrøniker, love og breve. Forfatteren er middelalderhistoriker.

Forfatteren har beskæftiget sig meget med middelalderhistorie og godssamlingerne i middelalderen, se fx Danske adelsgodser i middelalderen, 1968. Roskildekrøniken, 2. udgave, 2002 ved Michael Gelting er en væsentlig kilde til bogen. Se også Middelalderens Danmark : kultur og samfund fra trosskifte til reformation, 2001.

I denne velskrevne bog holder forfatteren et fint fokus på den danske kongemagt og dens med- og modspillere og herigennem fortælles historien om Danmarks begyndelse. Det er en videnskabelig bog med gode illustrationer.


Weekendavisen

d. 10. feb. 2012

af

af

Ulrik Langen

d. 10. feb. 2012


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 193 (2012)

af

af

Martin Salmonsen

Nr. 193 (2012)