Bøger / faglitteratur

Danmark


Beskrivelse


Udgangspunkt i hvad det var for ideer og interesser, der formede Danmarks skæbne, hvor forfatteren giver sit bud på Danmarks historie, herunder den nordiske religion.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. okt. 2012

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 17. okt. 2012

Denne vision eller programskrift vil nok udelukkende blive læst af Neutzsky-Wulffs proselytter.

Erwin Neutzsky-Wulffs nye bog er på kun godt 500 sider, så den er jo slet ikke så omfangsrig som så mange af forfatterens andre efterhånden talrige bøger. Neutzsky-Wulff skriver i indledningen til sin nye danmarkshistorie, at "i stedet for den gamle sang om fremskridt og befrielse vil vi se på, hvad det var for ideer og interesser, der formede Danmarks skæbne". Den store skurk er naturligvis kristendommen, men nu gælder det - vist nok - om at genvække den strøm, som i århundreder har været næsten kvalt af denne såkaldte pseudoreligion, nemlig runernes magi og fortolkninger af fx Vølvens spådom, og på den baggrund opstilles en religionsteori, som "ligger færdig til en ny tidsalder". Erwin Neutzsky-Wulffs stil kan flere steder i bogen virke indforstået og kompakt med brug af mange fremmedord. Bogens talrige citater har ingen kildehenvisninger, ligesom der heller ikke opstilles en liste over anvendt litteratur, men det er jo et element i "den borgerlige historieskrivnings terminologi", som er en anden af forfatterens kritikpunkter.

Denne nye bog, hvor danmarkshistorien behandles, kan læses i forlængelse af forfatterens seneste bøger som Bibelen fra 2011 og Menneskets afvikling fra 2009.

En smal udgivelse, der alene behøver at blive anskaffet på de store biblioteker.