Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmarks billeder : litterære landskaber og maleriske motiver


Beskrivelse


Kunsthistorikeren Bente Scavenius (f. 1944) og litteraturkritikeren Bo Tao Michaëlis (f. 1948) har udvalgt og sammenstiller 55 eksempler fra dansk litteratur med 55 danske kunstværker med landskabet som fælles tema. Derudover fem tematiske nedslag om: den nationalromantiske roman, udkantslitteratur og hovedstadstekster, landskabsmaleriets udvikling og kunstnerkolonierne i Skagen, på Fyn og Bornholm.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 21. aug. 2018

Et udvalg af ældre og nyere litterære tekster sammenstillet med et tilsvarende udvalg af billedkunst, der afspejler landskaberne i Danmark. Meget inspirerende for alle interesserede i dansk litteratur og kunst.

Kunsthistoriker Bente Scavenius og litteraturanmelderen Bo Tao Michaëlis fra Politiken sammensætter i denne farveillustrerede bog dansk kunst og litteratur, som giver indtryk af den måde, det danske landskab er blevet opfattet på. Således er 55 kunstværker sat sammen med 55 litterære tekster, og hvert billede og litterært bidrag har hver sin introduktion. Bogen præsenterer derudover flere større temaartikler om fx landskabsmaleriets udvikling, kunstnerkolonierne i Skagen og på Fyn og Bornholm og "udkantslitteratur og hovedstadstekster". Bogen kan ses som en fortsættelse af forfatternes Bybilleder - kunstnernes og forfatternes København, der udkom i 2016 og er i samme udstyr og layout som den nye bog.

En dejlig og lækker bog med fine illustrationer og tekster, der bobler over af begejstring og fortælleglæde. Forfatterne skal også roses for deres til tider utraditionelle og overraskende kombinationer, fx sættes Emil Aarestrups "Angst" fra 1838 sammen med Kehnet Nielsens billede "Efterlandskab" fra 2013.

Landskabet i dansk kunsthistorie behandles med en naturvidenskabelig synsvinkel i JordforbindelserMalernes og forfatternes Danmark. En udstilling på Brandts Klædefabrik i 2004 havde samme tema: Malernes og forfatternes DanmarkLandskabet i dansk kunsthistorie behandles med en naturvidenskabelig synsvinkel i Jordforbindelser. En udstilling på Brandts Klædefabrik i 2004 havde samme tema: .


Kristeligt dagblad

d. 8. okt. 2018

af

af

Lisbeth Bonde (f. 1956)

d. 8. okt. 2018


Politiken

d. 21. dec. 2018

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 21. dec. 2018


Weekendavisen

d. 24. aug. 2018

af

af

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 24. aug. 2018


Antik & auktion

2018, nr. 8

af

af

Hanna Nielsen (f. 1943)

2018, nr. 8