Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmarks byer i middelalderen


Beskrivelse


Forskningsresultater inden for dansk middelalderhistorie og -arkæologi, der belyser Danmarks tidlige urbane historie startende med årene 500-1000 og sluttende med senmiddelalderen år 1350-1550.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. aug. 2016

af

af

Sanne Mendel

d. 16. aug. 2016

Gennemarbejdet og flot bog om udvalgte danske byers opståen og tilblivelse. For læsere som er nysgerrige på Danmarks historie og udviklingen af danske byer.

Historiker Bjørn Poulsen og arkæolog Hans Krongaard Kristensen fra Aarhus Universitet har forfattet bogen som præsenterer forskningsresultater inden for dansk middelalderhistorie og -arkæologi. Bogen belyser Danmarks tidlige urbane historie og starter ved "den ældste tid" som er ca. år 500-1000. Herefter følger man tiden år 1000-1150 som er "den tidligere middelalders nye byer" efterfulgt af "højmiddelalderens ekspansion" år 1150-1350. Bogen afrundes med "senmiddelalderen" år 1350-1550. Bogens perioder dækker bl.a. byerne Hjørring, Malmö og byer på Bornholm. Bogen indeholder billeder undervejs i kapitlerne, noter til de enkelte kapitler samt ordliste, sted- og personregister. Der arbejdes på at få flere bind i serien om danske byers historie frem til i dag.

Fantastisk flot bog som giver læseren lyst til historisk byvandring i danske byer. Bogen er fyldt med flotte billeder og spændende viden som er godt formidlet. Bogen er en perle og man glæder sig til de forhåbentlig kommende bind i serien.

Der er ikke så mange bredt dækkende og dybdegående bøger om danske byer i middelalderen som denne bog. Men Dansk Center for Byhistorie står også bag bogen Middelalderbyen fra 2004 om de danske middelalderbyers fremkomst og udvikling.